Din nou, probleme cu apa caldă în București, în zilele următoare

1810

Termoenegetica anunță că vor fi probleme cu apa caldă în cea mai mare parte a orașului. De vină ar fi reparațiile indispensabile la rețeaua de conducte din subteranele Bucureștiului, dar și unele manevre executate de principalul producător de energie termică din Capitală.

Apa fierbinte de care este nevoie pentru funcționarea sistemului de termoficare al Capitalei este livrată prin conducte subterane, de 7 centrale electrice de termoficare (CET). Cele mai mari 4 centrale aparțin ELCEN. Iar în timpul verii – când livrează apă fierbinte doar pentru prepararea apei calde menajere, nu și pentru încălzirea caloriferelor – ELCEN ține în funcțiune doar 2 dintre cele 4 centrale. Pe rând, fiecare dintre cele 4 centrale se oprește pentru a trece print-o perioadă de revizie. Iar locul îi este luat, pentru perioada respectivă, de altă centrală.

Citește și: Un tânăr afgan, de 25 de ani, a murit înecat în lacul din Parcul Tineretului

Dacă sistemul de conducte de termoficare ar fi bine întreținut, bucureștenii n-ar trebui să fie influențați de aceste manevre. Dar, din cauză că țevile sunt ciuruite și nu rezistă la presiuni mari, ori de câte ori se oprește o centrală și pornește alta apar avarii și mii de oameni rămân fără apă caldă.

Potrivit Termoenergetica SA, în zilele următoare, ELCEN va opri CET Sud – o centrală care alimentează o parte însemnată din oraș, inclusiv Colentina – și va porni CET Progresu. În consecință „vor exista deficiențe în furnizarea agentului termic pentru apă caldă de consum în sectoarele 2, 3, 4 și parțial sectoarele 1 (zonele Aviației și Floreasca) și 5 (zona Giurgiu).

Efectuarea manevrelor de reconfigurare a traseului realimentare cu agent termic este influențată de opririle din zonele unde echipele companiei efectuează în prezent lucrări de reparații sau reabilitare a conductelor de termoficare”, a transmis Termoenergetica SA. Când anunță că înlocuiește conducte, Termoenergetica SA menționează și diametrul acestora. Motivul: cu cât o conductă este mai groasă, cu atât înlocuirea riscă să fie o provocare mai mare. Un segment de țeavă groasă e mai greu de manevrat. Iar sudarea lui durează mai mult. Cu alte cuvinte, cu cât are de înlocuit mai multe porțiuni de conductă groasă, cu atât Termoenergetica SA va avea nevoie de mai mult timp să lucreze.

În plus, potrivit Termoegetica SA, se desfășoară deja „lucrări pregătitoare începerii proiectului desfășurat de Primăria Municipiului București (prin asocierea companiilor Sicor-Elsaco) pentru executarea lucrărilor de înlocuire a conductelor cu diametrul 800 mm pe tronsonul cuprins între Bulevardul Chișinău, strada Savu Marin, Șoseaua Pantelimon”.