Consiliul Județean Ilfov a revocat hotărârea care dădea undă verde ridicării unui nou depozit de deșeuri în sudul Bucureștiului

906

La presiunea comunităților din sudul Bucureștiului și amenințat cu un proces colectiv pornit de locuitorii comunelor Vidra, Berceni și Jilava, Consiliul Județean Ilfov revocă hotărârea prin care se identifica un teren pentru ridicarea unui nou depozit de deșeuri în comuna Vidra, vecin cu singura groapă de gunoi a Bucureștiului și Ilfovului, EcoSud.

Timp de câteva luni, instituțiile publice au fost bombardate cu sute de plângeri simultane din partea cetățenilor pentru a bloca din fașă proiectul construirii unei noi gropi de gunoi lângă casele lor, denumită de ei Vidra 2.

Citește și: Lucrările de modernizare pe Bulevardul Gheorghe Șincai sunt în grafic

La patru luni distanță, Consiliul Județean a aprobat cu majoritate de voturi revocarea hotărârii 118/27.04.2023 ”ținând cont de îngrijorările locuitorilor și de toate sesizările din comunele Vidra, Jilava și Berceni”.

Locuitorii din cele trei comune, dar și din țară, respectiv cei care au terenuri în zona adiacentă Vidra, s-au asociat în aceste luni și au pornit o amplă acțiune colectivă în care au uzat de toate căile persuasive: petiții publice și cereri adresate autorităților locale – primării, prefectură – și centrale, Garda de Mediu, ministere, ong-uri, și în paralel în justiție, prin acțiuni la tribunale din țară. Astfel, un proces colectiv a fost pornit la Tribunalul Ilfov, dar și la 14 judecătorii din țară, la București, Călărași, Prahova, Ialomița și Buzău de către oameni cu adrese de domiciliu în aceste județe, dar proprietari în comunele afectate de noul depozit. Cetățenilor li s-au alăturat în demersurile lor către autorități, primarii din Vidra, Berceni și Jilava, comunele din proximitatea viitorului depozit.

Populația ce ar fi fost afectată de apariția unei noi gropi de gunoi este de peste 360.000 de oameni, locuitori din Berceni, Vidra, Popești-Leordeni, Sectorul 4 din București, însă locuitorii au reușit să creeze un val de emoție publică.

Subiectul a fost lansat în decembrie 2022, când Consiliul Județean Ilfov a semnat un acord de asociere cu două asociații, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea Integrată a Deșeurilor Ilfov, în care sunt toate comunele din Ilfov și CJ Ilfov, și omoloaga din București, în care sunt primăriile de sector și primarul general Nicușor Dan. Acestea și-au dat acordul de principiu pentru realizarea unui Centru de Management Integrat al deșeurilor, „proiect de interes regional”, format din stație de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă și un depozit conform de deșeuri, urmând ca amplasarea lui să se facă pe teritoriul Județului Ilfov iar identificarea terenului să fie făcută de Consiliul Județean Ilfov. Lucru realizat pe 27 aprilie 2023, când CJ Ilfov adopta o hotărâre de consiliu ca să fie făcute demersuri de expropiere pe un teren de 24 de ha identificat în comuna Vidra.

Hotărârea a generat o puternică reacție negativă din partea locuitorilor comunelor Vidra, Jilava și Berceni, care se vedeau în situația de a suporta un nou depozit de deșeuri în plus față cel de la Ecosud care provoacă de ani de zile nemulțumire din cauza aerul contaminat. În sute de plângeri și petiții, oamenii au atras atenția că terenul identificat nu îndeplinește cerințele necesare întrucât distanța dintre acesta și cea mai apropiată casă este de sub 1000 m. Poziția comunităților locale a primit în cele din urmă susținerea Prefecturii Ilfov.