Care sunt zonele din București cele mai expuse la vibrații în caz de cutremur / Cum se încadrează cartierele din Sectorul 4

1797

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor (INCERC) anunță că a realizat o hartă cu risc seismic a Bucureștiului, în funcție de accelerație și vibrație la cutremur.

În opinia specialiștilor, în București sunt delimitate 14 zone distincte, luate în considerare în caz de seism.

Citește și: Încă o “surpriză” de la Primăria Capitalei: Se pregătește majorarea taxelor și impozitelor locale

Astfel, în funcție de acceleraţia maximă posibilă (se au în considerare intensitatea și perioada de vibraţie a terenului), zonele cu risc seismic sunt Dămăroaia, Casa Presei Libere, Băneasa şi Otopeni. De exemplu, la un cutremur de 7,5, specialiștii INCERC estimează în aceste zone o acceleraţie maximă de 300 cm/s la pătrat şi o perioadă de vibraţie (T) între 0,5 – 0,83 secunde.

În schimb, în cazul aceluiași seism, acceleraţia este minimă (200 cm/s²) în cartierele Vitan, Berceni şi Republica. În Pantelimon, cel mai mare cartier al Capitalei, acceleraţia maximă este de 300 cm/s², dar aici perioada de vibraţie e mai mare, de 1,56 secunde. În aceeași categorie mai intră și zonele limitrofe Periş, Bolintin şi Măgurele.

Cât privește centrul orașului, zonele 1 Mai – Titulescu şi Tei-Floreasca sunt vor fi supuse unei acceleraţii maxime de până la 240 cm/s². În Balta Albă și Titan, accelerația va fi de până la 250 cm/s², iar în cartierele Cotroceni, Militari şi Drumul Taberei, 280 cm/s la pătrat.

Astfel de hărţi de hazard seismic s-au mai întocmit pentru orașele Iaşi, Craiova, Buzău și Bacău.