Cele șase autobuze supraetajate, pe care Societatea de Transport București (STB) din cadrul Primăriei Capitalei le-a cumpărat la mâna a doua de la o firmă din județul Harghita, care se ocupă cu prelucrarea pietrei, pentru 71.300 euro bucata, prezintă nereguli grave.
Autobuzele au fost cumpărate, la mâna a doua, de la o firmă din judeţul Harghita, fără tradiţie în domeniul vânzărilor auto care se ocupă cu “extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, a ghipsului, a cretei și a ardeziei”- SC Trandestrade SRL.
Aceleaşi modele de autobuze, cu aceeaşi culoare și aceleaşi specificaţii tehnice puteau fi cumpărate direct din Suedia prin intermediul unui site de vânzări auto, pentru suma de 24.820 euro bucata, adică de circa trei ori mai puţin decât preţul oferit de STB.
Documentele oficiale realizate după recepția făcută celor șase autobuze supraetajate au relevat, conform g4media.ro, mai multe defecte. Printre acestea, se numără:
– lipsă aparate de aer conditionat
– încălzire nefuncțională
– geamuri fisurate sau lipsă
– uși care nu se închid
– anvelope neconforme
– elemente care necesită să fie revopsite
– lipsă stingătoare
– lipsă dispozitive cuplare pentru remorcare
– linoleum rupt
– acoperiș retractabil în stare deplorabilă, etc.
Acestea ar fi doar câteva dintre defecțiunile constate de membrii comisiei de recepție, potrivit documentelor. Membrii comisiei au consemnat la rubrica „Observații” că două dintre cele șase autobuze nu au Cartea de Indentitate a Vehiculului (CIV) și nici Inspecția Tehnică Periodică (ITP) făcută.
Aceată situație amintește de bancul cu Gheorghe care își duce gloaba la târg:
– Cum trage calul asta la căruță, bade?
– D-apoi, nu prea trage.
– Da, la plug, trage?
– Nu prea.
– O fi bun de călăreală, atunci.
– N-aș crede.
– Păi, atunci de ce l-ai adus să-l vinzi?
– Păi, nu l-am adus să-l vând.
– Dar, ce păcatele mele vrei sa faci cu el?
– Vreau să-l fac de rușine.
Așa și cu STB! A cumpărat autobuzele astea doar să le facă de râs! Și încă, și la supra-preț!
“Au fost constatate ilegalități grave prin lipsa CIV-urilor, ITP-urilor și a dotărilor imperios necesare pentru desfășurarea transportului de persoane vara pe liniile turistice. Mai există și această firmă din Harghita care se ocupă cu produse din piatră și derivate din piatră care livrează pentru prima dată autobuze. Întâmplarea face ca directorul STB să își construiască o pensiune turistica în județul Harghita”, a declarat pentru G4Media.ro, sub protecția anonimatului, un angajat STB.