Când ar putea începe lucrările la Planșeul și la Pasajul Unirii?

804

La un an de la luarea în administrare a zonei Unirii, Sectorul 4 al Municipiului București se pregătește pentru demararea lucrărilor de consolidare a celor două obiective de infrastructură de importanță strategică din centrul Capitalei: Planșeul Unirii și Pasajul Unirii.

Având deja în derulare procedura de licitație publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor, precum și sursa de finanțare asigurată (750 de milioane de lei, bani accesați de la Guvernul României, prin programul Anghel Saligny), autoritatea locală se apropie de etapa de evaluare și selecție a operatorului/operatorilor economici care va/vor duce la bun sfârșit acest proiect.

Citește și: VIDEO/ Ce se întâmplă cu mașinile abandonate pe domeniul public?

Potrivit edilului, în perioada următoare, Sectorul 4 urmează să efectueze evaluarea și selecția firmei sau a consorțiului de firme ce vor fi desemnate să realizeze proiectul tehnic și să refacă din temelii Planșeul Unirii și Pasajul Unirii, pentru a consolida și a pune astfel în siguranță ambele obiective de infrastructură.

“Sunt convins că în a doua jumătate a anului 2024 vom finaliza proiectul tehnic, vom avea toată documentaţia necesară emiterii autorizaţiei de construire, astfel încât în anul 2025 această lucrare să înceapă efectiv. Cu certitudine va fi o lucrare care va crea temporar un disconfort bucureştenilor, însă inclusiv acest eveniment este menit să sublinieze importanţa determinantă a implementării acestor măsuri de punere în siguranţă a zonei Unirii, atât prin pasaj, cât şi prin planşeu. Toţi oamenii trebuie să vadă care este nivelul de degradare a elementelor de infrastructură, toţi oamenii trebuie să conştientizeze riscul la care suntem supuşi noi, toţi cei care trecem prin această zonă, şi în acest pasaj trec circa 60.000 de maşini pe zi, toţi cei care folosesc magistrala M2 de metrou, toţi cei care pietonal folosesc zona de deasupra pasajului”, a declarat primarul. Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunțat că lucrările de consolidare a planşeului de beton peste râul Dâmboviţa s-ar putea întinde pe o perioadă cuprinsă între doi şi trei ani.

La rândul său, conf. univ. dr. ing. Ionuț Răcănel a punctat necesitatea intervențiilor urgente ce trebuie executate pentru ca atât Planșeul Unirii, cât și Pasajul Unirii, să poată fi exploatate în siguranță, mulți ani de aici înainte. În opinia specialistului, pentru a garanta o durată de viață conformă a acestor structuri, Planșeul Unirii trebuie reconstruit de la zero, fiind exclusă posibilitatea consolidării parțiale a acestuia. Cât privește Pasajul Unirii, și acesta necesită lucrări urgente de consolidare a structurii existente și/sau de înlocuire parțială sau totală a elementelor componente.

Trebuie să înțelegem că aceste lucrări au o vechime destul de mare. Sunt grinzi la acest pasaj care, la acea vreme, au fost gândite pentru o durată de viață care e aproape la limită. Adică, ele și-au consumat durata de viață. Aceste investiții care se vor face aici nu vor fi bani pierduți, ci, dimpotrivă bani câștigați. Din punctul meu de vedere și al colegilor mei specialiști, cel puțin din punct de vedere al Planșeului Unirii, este nevoie de o construcție nouă, cu toate că nu este o lucrare ușoară, mai ales ținând cont de traficul din această zonă. Însă, cu toate acestea, sunt convins că domnul primar Băluță și colegii dumnealui vor găsi cele mai bune soluții pentru ca impactul asupra oamenilor să fie minim”, a susținut specialistul.

S-a terminat amplasarea sistemului de pre-semnalizare de la Pasajul Unirii

La conferința de presă a participat și Claudiu Bălan, directorul companiei care a lucrat la instalarea sistemelor mecanice și electronice de avertizare și informare cu privire la limita maximă admisă de înălțime de la Pasajul Unirii. Aceste sisteme, unice, montate în premieră în țara noastră, vor fi testate periodic în următoarele două – trei săptămâni, până când acestea vor fi calibrate corespunzător realității din teren.

Sistemele constau în noi porți de presemnalizare a înălțimii maxime admise, de 3,50 metri, precum și noi porți de gabarit, montate la cele două intrări în Pasajul Unirii, dotate cu senzori, camere video, semafoare și panouri de informare. Toate acestea se vor activa în momentul în care un vehicul cu un gabarit mai mare de 3,5 metri va încerca să pătrundă în tunelul rutier.