Anunțul făcut de Primăria Capitalei! Bani pentru femeile însărcinate și pentru fertilizarea în vitro

1033

Veste bună pentru cuplurile infertile care nu dispun de bani pentru tratament, dar și pentru femeile însărcinate. Primăria Capitalei vine în sprijinul acestora.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, miercuri, un proiect de hotărâre care prevede acordarea de vouchere în valoare de 2.000 de lei femeilor însărcinate și vouchere în valoare de 10.800 de lei pentru fertilizări în vitro.

Potrivit proiectului de hotărâre, femeile însărcinate vor beneficia, începând cu săptămâna a 10-a de sarcină, de vouchere în valoare de 2.000 de lei pentru cheltuielile cu analizele medicale nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi pentru eventualele tratamente necesare nedecontate. Voucherele se vor acorda pentru femeile care au domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti – cu viza de reşedinţă dobândită cu cel puţin şase luni de la data demarării proiectului.

Citește și: Companiile municipale nou înființate de Gabriela Firea vor cheltui în 2018 pe salarii suma de 372,4 milioane lei, cam cât bugetul salarial al Primăriei

Vestea bună vine și pentru cuplurile care nu reușesc să aibă copii.

Proiectul constă în acordarea de vouchere pentru realizarea fertilizării in vitro. Voucher-ul are o valoare totală de 10.800 lei, acesta va fi impărţit în tichete de câte 100 de lei şi se va acorda în trei tranşe. După procesarea cererii, se acordă primul voucher în baza primei scrisori medicale, în valoare de 3.600 de lei. Înainte de efectuarea puncţiei ovariene se acordă al doilea voucher, în baza celei de-a doua scrisori medicale. Acesta va avea valoarea de 3.600 de lei. Înainte de embriotransfer se acordă al treilea voucher în valoare de 3.600 de lei. Acestea se acordă cuplurilor care au indicaţie medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare în vitro.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România, rata fertilizării scade alarmant. Se estimează că în acest ritm, în 2050, România va ajunge la o populaţie de doar 14 milioane de locuitori, faţă de aproximativ 19 milioane, cât sunt în prezent. În România se efectuează anual 5.000 de fertilizări in vitro, de 10 ori mai puţin decât în Europa de Vest.