Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a discutat despre costurile căldurii în București pentru iarna aceasta, subliniind că prețul gigacaloriei rămâne stabil în acest sezon. El a menționat că ar putea fi necesare ajustări ale prețului pe termen lung.
„O să avem un nou consiliu general, cu noul consiliu general o să discutăm bugetul, foarte probabil în luna decembrie a acestui an și e o decizie pe care o să o luăm împreună”, a precizat Nicușor Dan, potrivit Digi24.
Nicușor Dan a subliniat că „foarte probabil această decizie nu o să afecteze această lună de iarnă”. „Gigacaloria costă real 1000 de lei, aproximativ, din care o treime plătesc bucureștenii, două treimi plătește primăria, bineînțeles din banii tot ai bucureștenilor, din impozitele și taxele lor. În România, prețul pe care oamenii îl plătesc este între 250 și 600. Eu vă aduc aminte că până prin anii 2021 sau 2022, bucureștenii plăteau 120 de lei, sau cam așa, pe gigacalorie, noi am dus-o la 330 de lei. A fost un calcul să n-o facem mai scumpă pentru că încă starea sistemului nu era suficient de bună. Acum pe măsură ce el se îmbunătățește e poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii”, a explicat primarul Bucureștiului.
Începând din anul 2022, prețul gigacaloriei în București a crescut de aproape 2,5 ori.
În iarna 2023/2024, prețul pentru încălzire pentru cei conectați la sistemul centralizat a fost de 330 de lei/Gcal fără TVA, adică aproximativ 346 lei/Gcal cu TVA.
Datele de anul trecut de la RADET, aflat în faliment, indicau că 562.000 de apartamente din București sunt racordate la sistemul de încălzire centralizată. Mai exact, mai mult de jumătate din cele 1,05 milioane de locuințe din Capitală. De asemenea, aproximativ 4.900 de instituții, obiective sociale și agenți economici sunt conectate la acest sistem.
El a amintit și despre faptul că, în primele opt luni ale acestui an, au fost reabilitate 45 de km de rețea primară de distribuție a energiei termice, iar în anii următori ritmul va ajunge la circa 70 km pe an, astfel că, la orizontul anilor 2027-2028, jumătate din rețeaua primară să fi fost deja modernizată.
În prezent, sunt deschise 18 şantiere pentru modernizarea sistemului de termoficare, însă ar urma să fie deschise şi alte şantiere.