Vinieta Oxigen a intrat deja în vigoare, dar de când pot fi sancționați șoferii. Amenzi usturătoare

1868

Vinieta Oxigen, noua taxă impusă de Primăria Capitalei pentru a îmbunătății calitatea aerului în Capitală și care vizează mașinile poluante, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Însă, posesorii acestor tipuri de autoturiseme au timp până în luna martie să achite taxa impusă, în caz contrar aceștia riscă amenzi usturătoare.

Ce amendă riscă șoferii care nu vor achita taxa de Oxigen până în luna martie

Accesul autoturismelor cu motoare Euro 3 și Euro 4 în centrul Capitalei se face de pe 1 ianuarie 2020, doar în urma achiziției vinietei. În ceea ce privește autoturismele cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul acestora va fi complet restricționat în centrul Bucureștiului, însă vor avea acces pe restul arterelor doar în condițiile în care șoferul achită vinieta Oxigen.

Mașinile care nu vor fi sub nicio formă afectate de aceste restricții sunt cele electrice, hibride, Euro 5 și Euro 6. Măsurile se vor aplica de luni până vineri, în intervalul orar 07:00 – 22:00, cu excepția sărbătorilor legale. Așadar, în afara programului menționat, șoferii mașinilor poluante au dreptul să circule gratuit prin toate zonele din București, indiferent de norma de poluare.

Momentan, vinieta Oxigen se poate achiziționa doar online, însă urmează să fie disponibilă și în punctele fizice de vânzare. Însă, chiar dacă Vinieta Oxigen a intrat în vigoare la 1 ianuarie, sancțiunile pentru neachiziționarea ei se aplică abia din martie. Vinieta poate fi cumpărată online de pe www.roviniete.ro.

Tariful vinietei pentru o zi este de 15 lei pentru mașinile cu normă de poluare până la euro 2. Euro 3 şi euro 4 plătesc 5 lei pe zi. Șoferii care vor să plătească vinieta pe tot anul vor trebui să scoată din buzunat suma de 500 de lei în cazul euro 4 şi ajunge la 1.900 de lei pentru non euro. Vinieta oxigen se poate achiziționa pentru o zi, o lună, șase luni sau un an.

Șoferii care vor fi prinși fără vinietă vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei. Norma de poluare este trecută în cartea de identitate a maşinii sau poate fi aflată de la Registrul Auto Român.