VIDEO/ Noi măsuri de semnalizare și avertizare referitoare la limita de înălțime de la Pasajul Unirii

1395

În ședința Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București, a fost aprobat planul de măsuri suplimentare de semnalizare a înălțimii maxime admise de 3,5 metri, pentru circulația vehiculelor prin Pasajul Unirii.

Planul a fost elaborat de către echipa de management tehnic a Sectorului 4 al Municipiului București, în colaborare cu specialiștii Brigăzii de Poliție Rutieră, ai Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București și ai Universității Tehnice de Construcții București, ca urmare a incidentelor petrecute atât în interiorul Pasajului Unirii, cât și în exteriorul acestuia, în perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023.

Citește și: Vehiculele cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone nu vor mai putea circula prin Piața Unirii

Scopul acestor măsuri suplimentare de semnalizare a regimului de înălțime instituit pentru circulația prin Pasajul Unirii este acela de a reduce la maximum posibil numărul incidentelor similare celor care au avut loc în ultimele cinci luni la nivelul pasajului rutier.

Perioada de implementare a acestor măsuri este de aproximativ 60 de zile, interval condiționat de timpii de livrare a sistemelor de semnalizare și avertizare care au fost aprobate.

Înainte de a redeschide circulația în Pasajul Unirii în luna septembrie a anului trecut, sistemele de presemnalizare și semnalizare referitoare la limita de înălțime maximă admisă de 3,5 metri pentru circulația prin Pasajul Unirii, precum și lucrările de implementare a acestor sisteme au primit aviz de la Comisia Tehnică de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București, aviz pe care îl atașăm în facsimil, alături de expertiza tehnică, de Protocolul de Asociere încheiat între Sectorul 4 al Municipiului București și Municipiul București, prin Administrația Străzilor, precum și de H.C.G.M.B. nr. 164/30.03.2022.

Aviz de la Comisia Tehnică de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București

Aviz CTC Pasaj Unirii (1)

Lucrările efectuate în anul 2022 au vizat exclusiv punerea în siguranță a Pasajului Unirii, pentru ca, în următoarele etape, să fie abordate și problemele structurale ale Planșeului Unirii, precum și consolidarea și hidroizolația Pasajului Unirii.

Executantul lucrărilor de punere în siguranță a Pasajului Unirii este firma Bog`Art, desemnată ca fiind compania de construcții a anului 2022 în România, iar proiectarea tehnică a fost realizată cu sprijinul specialiștilor de la Universitatea Tehnică de Construcții București.

De menționat că, în urma incidentelor de circulație petrecute în perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023, toți conducătorii auto implicați în incidentele de la Pasajul Unirii au fost sancționați pentru nerespectarea indicatoarelor rutiere și a regulilor de circulație.

Se suplimentează sistemul de semnalizare și avertizare rutieră la Pasajul Unirii: panouri led, semafoare inteligente și porți de presemnalizare cu senzori de măsurare a înălțimii

Specialiști ai Universității Tehnice de Construcții București și ai Brigăzii de Poliție Rutieră, cu zeci de ani de experiență în domeniul semnalizării și avertizării rutiere, au întocmit noul plan de măsuri suplimentare de semnalizare a înălțimii maxime admise de 3,5 metri, pentru circulația vehiculelor prin Pasajul Unirii.

Conform acestui document, aprobat pe 19 ianuarie a.c. în Comisia Tehnică de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București, la cele două intrări în pasajul rutier vor fi montate noi porți de presemnalizare a înălțimii maxime admise, ce vor fi corelate cu senzori electronici de măsurare a înălțimii, camere video și cu panouri informative de tip LED.

Acestea, împreună cu porțile de gabarit cu semafor și cu noua semnalistică la sol (înființare de noi scuaruri și de benzi de circulație cu sisteme rezonatoare), vor crește exponențial gradul de siguranță în exploatarea acestui obiectiv de infrastructură rutieră și vor limita posibilitatea producerii unor incidente similare cu cele produse deja de la redeschiderea circulației în pasaj și până în prezent.

Concret, în ceea ce privește sistemele ce vor fi implementate la intrarea în Pasajul Unirii de pe bulevardul Dimitrie Cantemir, prima poartă de presemnalizare va fi montată chiar în apropierea intersecției cu bulevardul Mărășești, adică la aproximativ 160 de metri în fața porții de gabarit. Această construcție va fi reprezentată de un cadru metalic de forma literei L întoarsă, va purta semne de limitare a înălțimii maxime admise, precum și lanțuri atârnate până la 3,5 metri deasupra carosabilului, cu rol de avertizare sonoră de depășire a gabaritului (vezi foto).

Ca noutate, aceasta va avea în componență camere video și senzori electronici de înregistrare a depășirii de gabarit. În cazul depășirii limitei de înălțime, senzorii vor transmite informația către cea de-a doua poartă de presemnalizare, ce va fi montată la aproximativ 130 de metri înaintea porții de gabarit. Poarta va purta, pe lângă semnele de limitare a înălțimii, panouri electrice de informare, pe care va fi afișat numărul de înmatriculare al vehiculului cu înălțimea mai mare de 3,5 metri, precum și traseul de urmat pentru a ieși de pe benzile de intrare în pasaj.

După primele două porți mai sus-menționate, va fi montată încă una, cu același rol de atenționare în privința limitării de înălțime, dotată cu lanțuri, camere video și senzori, care vor transmite informații referitoare la depășirea înălțimii maxime admise către noua poartă de gabarit, montată înainte de intrarea în tunelul rutier.

Noua poartă de gabarit va fi construită din metal, cu rolul fundamental de a opri orice vehicul cu o înălțime mai are de 3,5 metri. Aceasta va avea, pe lângă indicatoarele clasice cu inscripția limitei de înălțime, panouri de afișaj electronic și semafoare inteligente, care, în baza informațiilor transmise de senzorii porților de presemnalizare, vor afișa culoarea roșie timp de 10 secunde, la detectarea unei depășiri de gabarit. În acest interval, șoferul vehiculului agabaritic va fi avertizat vizual prin intermediul panourilor de tip led să nu-și continue călătoria și să utilizeze banda dedicată ieșirii din zona aferentă intrării în pasaj. Dacă șoferul nu se conformează, vehiculul se va opri propriu zis în poarta de gabarit!

Din punct de vedere structural cele două porți de gabarit aprobate încă din luna septembrie a anului trecut vor rămâne la fel, acesta fiind standardul pentru acest tip de semnalizare rutieră.

Pe același sens de mers, în completarea sistemelor mai sus menționate, la sol vor fi amenajate noi scuaruri de separare a sensurilor de circulație, vor fi trasate benzi rezonatoare și vor fi înființate benzi de circulație speciale pentru scoaterea vehiculelor agabaritice din zona dedicată intrării în pasaj.

Cât privește sensul de intrare în Pasajul Unirii dinspre Piața Universității către bulevardul Dimitrie Cantemir, pe lângă poarta de gabarit vor fi montate două porți de presemnalizare a înălțimii maxime admise, similare celor deja descrise, ce vor avea în componență lanțuri, camere video, senzori de măsurare a înălțimii și panouri de informare de tip led.

Foarte important de precizat este faptul că sistemul electronic de panouri de avertizare și semafoare ce va fi montat în următoarele 60 de zile, va putea fi folosit și în cazul unor posibile situații de urgență apărute în interiorul pasajului (incendii, inundații, accidente etc).