Vești ”bune” pentru bucureșteni: încă 10 zile fără apă caldă!

1119

Foarte mulți bucureșteni vor mai sta fără apă caldă încă 10 (zece) zile de acum, a anunțat Termoenergetica. Lucrările de înlocuire a conductelor de pe Calea Văcăreşti, cât şi cele de pe Magistrala 3 Sud vor continua până pe 20 august.

Inițial, termenul de repornire pentru alimentarea cu apă caldă era 11 august, ora 23:30! Doar că suspansul continuă pentru peste jumătate din populația Capitalei! Inclusiv pentru cei din sectorul 4!

Citește și: Sfârșit de săptămână cu voie bună și bucurie pentru toți participanții la evenimentele din Delta Văcărești

Potrivit Termoenergetica, ambele şantiere au o importanţă majoră atât pentru viitoarea funcţionare a sistemului de termoficare, cât şi pentru execuţia viitoarelor proiecte de reabilitare, desfăşurate de Municipalitate prin programul Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Decizia de continuare a lucrărilor a fost impusă de starea precară a conductelor de termoficare, de imposibilitatea efectuării sudurilor după montarea noilor tronsoane de conductă, dar mai ales de necesitatea urgentării măsurilor privind exploatarea în siguranţă a întregului sistem de termoficare, zice Termoenergetica.

Săptămâna trecută, simultan cu oprirea CET Sud, pentru efectuarea reviziei anuale, au fost începute lucrări în Sectorul 3, pe conducta Magistralei 3 Sud – în zona străzii Releului – şi în căminul Releului. În paralel, în succesiunea operaţiunilor şi manevrelor tehnice impuse de pornirea CET Progresu s-au produs mai multe avarii pe reţeaua termică primară, în urma cărora s-a constatat că reţeaua primară amplasată în zona Calea Văcăreşti – bulevardul Abatorului din sectorul 4 nu prezintă siguranţă în exploatare, de aceea au fost începute în regim de urgenţă lucrări şi în această parte a Capitalei. Oprirea punctelor termice din sectoarele 2 şi 3 a fost impusă de faptul că alimentarea cu agent termic pentru apă caldă din CET Progresu se poate face doar prin două trasee ce subtraverseaza râul Dâmboviţa, respectiv zonele Releului şi Calea Văcăreşti – bulevardul Abatorului. Ambele trasee de alimentare au fost afectate de lucrări şi în cazul ambelor şantiere, termenele stabilite iniţial se bazau pe informaţiile existente înainte de izolarea tronsoanelor, decopertarea galeriilor sau începerea lucrărilor de înlocuire a conductelor din căminul Releului.

Justificări și lamentări

În cazul lucrărilor de pe Calea Văcăreşti, care afectează funcţionarea punctelor termice din sectorul 4, după executarea primelor operaţiuni prin care a fost deja schimbată o lungime de 60 de metri de conductă cu diametrul de 500 milimetri, veche de aproape 45 de ani, s-a constatat faptul că efectuarea sudurilor între noul cupon de ţeavă şi conducta din galerie nu poate fi făcută în siguranţă. S-a decis înlocuirea unui tronson cu o lungime mai mare şi pentru acest lucru au fost deja suplimentate echipele de intervenţie. Termenul pentru finalizare este 20 august. În Căminul Releului sunt amplasate vanele care fac legătura între Magistrala 3 Sud şi Magistrala Berceni, respectiv legăturile între conductele de alimentare dintre CET Sud şi CET Progresu. Vor fi înlocuiţi aproximativ 20 de metri de conductă cu diametrul de 1.200 de milimetri şi alţi aproximativ 50 de metri de conductă cu diametrul de 1.000 de milimetri, precum şi două vane cu diametrul de 1.000 de milimetri şi alte vane de golire sau de aerisire. Conducta Magistralei 3 Sud a fost pusă în funcţiune în anul 1968, această zonă de reţea având 55 de ani de funcţionare, sunt alte explicații date de compania municipală.

Termoenergetica anunţa, pe 1 august, că furnizarea apei calde va fi sistată până pe 11 august. Prin urmare, distracția continuă!

După cum se observă, Termoenergetica este campioană doar la dat explicații, la justificări, pe care nici ei nu le mai cred, nu și la realizat sau la finalizat lucrări! Niciodată nu este adusă în discuție incompetența propriilor angajați ori modul în care își bat joc de populația Bucureștiului, incapabili să-și respecte termenele anunțate! Ni se explică pe un ton profesionist cum schimbă ei câțiva zeci de metri de țeavă (!!), iar, apoi, toate comunicatele lor se termină invariabil cu sintagma ”Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere”!