Veste neașteptată pentru bucureșteni. Unul dintre parcurile istorice ale Bucureștiului, aflat în administrarea ALPAB, ar urma să intre în reabilitare

1257

Unul dintre cele mai frumoase parcuri istorice ale Bucureștiului, Parcul Carol I din Sectorul 4, administrat de ALPAB a Primăriei Capitalei, unde se află arbori seculari și fântâni monumentale, ar urma să fie reabilitat.

Cu o poveste încărcată, în parc este Mausoleul în care se afla încă trupul premierului comunist Petru Groza, iar în exterior este mormântul ostașului necunoscut, căzut în Primul Război Mondial, loc de pelerinaj de Ziua Eroilor.

După mai multe critici legate de aspectul parcurilor din București, Parcul Carol I este acum primul care urma să fie reabilitat.

Primăria Capitalei urmează să reabiliteze Parcul istoric Carol I, conform unui proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei din 31 august a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, informează Agerpres.

Citește si: Cum îți ferești casa de hoți când decizi să lași Bucureștiul în urmă și să pleci în vacanță. Sfaturi pentru prevenirea incidentelor neplăcute.

Documentaţia de avizare a lucrărilor de reabilitare peisagistică prevede o investiţie totală de 47.627.248 lei, TVA inclus. Durata de realizare este estimată la 36 de luni.

Potrivit referatului de aprobare, parcul cu o suprafaţă totală de 293.702 metri pătraţi este înscris în Lista Monumentelor Istorice 2015 Bucureşti, iar terenul este administrat de ALPAB.

„Intervenţiile şi folosinţa Parcului Carol I vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluţia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare. Cu alte cuvinte, toate obiectivele şi obiectele aflate în cadrul acestui ansamblu sunt sub incidenţa de protecţie dată de Legea 422/2001 şi trebuie tratate cu atenţie pentru a aduce un aport echilibrat în cadrul parcului”, se explică în document.

Obiectivele intervenţiei sunt revitalizarea şi refacerea fondului dendrologic şi a spaţiilor verzi; reabilitarea aleilor şi împrejurimilor; reabilitarea instalaţiilor şi a reţelelor de iluminat; restaurarea, reorganizarea şi înlocuirea mobilierului urban, a locurilor de joacă şi a terenului de sport; reabilitarea şi restaurarea construcţiilor care sunt în administrarea ALPAB.

Parcul a fost amenajat între anii 1900-1906 după planurile arhitectului peisagist elvețian francez Eduard Redont și a fost inaugurat în 1906 pentru a sărbători 40 de ani de domnie a regelui Carol I.