Anul 2022 a venit cu modernizarea transportului public din București, fiind începută livrarea și introducerea în traseu a primelor tramvaie noi achiziționate dupa zeci de ani, cele 100 de tramvaie Imperio urmând să aducă modernizarea transportului public.
Pe cele mai importante trasee din oraș, s-a derulat un amplu proces de casare a tramvaielor vechi, inclusiv a vechilor Tatra, aduse în perioada 1972-1975.
Din păcate, deși Astra Arad a livrat ultramodernele tramvaie, toate 100 fiind livrate până în luna octombrie 2024, din cele 100, mai circulă azi maxim 80 de vagoane. Iar pe una din cele mai lungi și importante linii din oraș, 25, încă se circulă cu tramvaie Tatra de capacitate mică, zilnic fiind prezente 1-2 unități, care efectiv nu fac față volumului de călători la orele de vârf, mai ales pe tronsonul Depoul Militari – AFI Cotroceni, unde linia 25 este singurul traseu rămas.
Revenind la tramvaiele Imperio, din cele peste 20 imobilizate, o mare parte au fost reținute în depouri din cauza tamponărilor, geamurilor sparte sau a pantografelor rupte, mai grav fiind faptul că unele deja au depășit un an de zile de când nu au mai circulat. De asemenea, unde apar defecțiuni ce nu sunt acoperite de garanție, reparațiile durează mai mult, STB SA având bugetul limitat pentru reparația și mentenanțdepoul Militaria flotei de vehicule.
Tamponat este vagonul 3829, ce staționează în depoul Militari din luna martie 2024, la fel și vagoanele 3819, 3821, 3822, 3846, 3860, 3897 care staționează din cauza tamponărilor, geamurilor sparte sau a pantografelor rupte, cel mai recent retras fiind 3897 care a fost implicat într-un incident cu ruperea pantografului în zona AFI Cotroceni în urmă cu o lună. De asemenea, grav afectat de o tamponare este și vagonul 3893, care recent a fost implicat într-un accident cu o autoutilitară.
Mai mult, există și cel puțin două tramvaie care stau imobilizate din luna aprilie 2024 în depoul Alexandria, 3809 și 3810, din cauza unor defecte cauzate de infrastructură, ce nu sunt acoperite de garanție și necesită intervenții la boghiuri, care se pare că întârzie.
La data de 31 martie, ora 16:30, când tramvaiele ar trebui să fie pe traseu la capacitatea orei de vârf, conform aplicației de planificare a călătoriei InfoTB, circulau aproximativ 76 din cele 100 de tramvaie. Din păcate dacă autoritățile nu vor începe să se organizeze pentru asigurarea mai eficientă a mentenanței și reparațiilor accidentelor în care sunt implicate noile tramvaie, transportul cu tramvaiul riscă să intre în colaps odată cu inceperea ieșirii din garanție a noilor tramvaie, care deja împlinesc 3 ani anul acesta, garanția full-waranty fiind pentru 300.000 km, o parte din vagoane fiind deja aproape de 200.000 km. Mai grav este că în sezonul foarte călduros ce urmează în special în perioada iunie-septembrie, călătorii nu vor putea beneficia de condiții bune de călătorie cu vagoane climatizate.