Soarta incertă a Companiilor Municipale din subordinea Primăriei Generale

1132
Se pregătește desființarea mai multor instituții aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Activitatea lor va fi trecută la companiile municipale.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine că decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB) care ar anula hotărârile de înfiinţare a Companiilor Municipale nu este irevocabilă, ci definitivă, şi spune că aceste societăţi funcţionează şi vor funcţiona în continuare.

Primarul general, Gabriela Firea, s-a întâlnit cu reprezentanţii tuturor companiilor care fac parte din Holdingul Municipal pentru a discuta cu ei despre decizia Curţii de Apel Bucureşti, care ar anula hotărârile de înfiinţare a companiilor municipale.

Am organizat această întâlnire pentru că toţi cei care conduc destinul companiilor municipale şi-au exprimat preocuparea faţă de decizia Curţii de Apel, fiind îngrijoraţi atât pentru sutele de angajaţi pe care îi au în subordine cât şi pentru situaţia lucrărilor de utilităţi publice pe care le desfăşoară. Doresc să ii asigur încă o dată pe cei peste 3.000 de angajaţi că societăţile municipale sunt legale şi funcţionale 100%, există căi excepţionale de atac a acestei decizii, hotărârea fiind definitivă dar şi nu irevocabilă”, a transmis, miercuri, Gabriela Firea, printr-un comunicat de presă.

Citește și: Harta blocurilor din Sectorul 4, aflate în programul de reabilitare termică, este accesibilă online

Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că directorii generali ai companiilor municipale intenţionează să îi dea în judecată pe politicienii care au făcut afirmaţii publice referitoare la legalitatea companiilor pe care le conduc, „pentru că prestigiul acestora a fost grav afectat. De altfel, în Codul Comercial sunt prevederi exprese în ceea ce priveşte valoarea credibilităţii unei companii şi apărarea reputaţiei”.

Reprezentanţii Direcţiei Juridice a PMB au declarat nu numai că activitatea companiilor nu este în pericol ci că, mai mult decât atât, acestea au obligaţia să funcţioneze normal, să îşi gestioneze corespunzător capitalul social şi să îşi continue, conform graficelor de lucrări, proiectele începute. Totodată, juriştii au mai explicat că semnarea, în continuare, a contractelor de lucrări este legală, pentru că nu există un dosar de radiere sau desfiinţare a companiilor. Acestea trebuie să funcţioneze ca şi până acum, mai ales că au contracte în derulare şi bani în gestiune. Totodată, se va aştepta motivarea instanţei şi, până atunci, se vor finaliza şi calculele societăţilor municipale care vor cuantifica pierderile de imagine cauzate de acest demers politic nefundamentat”, se mai arată în comunicatul PMB.

Instanţa a decis, săptămâna trecută, anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale companiilor municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017.

Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegale, mai precis, au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri şi nu cu votul a două treimi aşa cum ar fi fost nevoie.