Sirenele de alarmare și adăposturile civile din București: unde sunt localizate și câte sunt în sectorul 4

1455

La nivel județean, municipal, orășenesc și local sunt 3.070 sirene de alarmare în sistem centralizat și 4.469 în sistem necentralizat (activare locală de la panourile de comandă).

În București se află 527 de sirene de alarmare care se activează în momentul în care are loc au loc calamități: atacuri aeriene, dezastre naturale sau alte tipuri de evenimente care pun în pericol populația.

Citește și: Proprietarul unui post de radio pirat, dus la audieri, la Parchetul Sectorului 4

Dintre cele 527 de sisteme de alarmare, 254 sunt electrice și 273 sunt electronice.

Sirenele electronice şi electrice sunt amplasate pe blocuri, hoteluri, clădiri de birouri sau spitale, astfel încât să nu poată fi vandalizate, iar sunetul lor să ajungă la întreaga populație.

Ultima dată când s-a auzit sunetul sirenelor de alarmă a fost pe 1 martie 2023, atunci când Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a realizat un exercițiu de alarmare publică, denumit generic „Miercurea alarmelor“. Scopul exercițiului a fost verificarea funcţionării sirenelor de alarmare din întreaga ţară în caz de dezastru natural.

De asemenea s-a testat și comunicarea între diversele autorități, care ar trebui să intervină în astfel de situații.

Situația sirenelor de alarmare în București, pe sectoare:

► Sector 1 – 114

► Sector 2 – 73;

► Sector 3 – 77;

Sector 4 – 55;

► Sector 5 – 40

►Sector 6 – 75

În cazul unui atac nuclear, chimic, aerian sau alte evenimente care pun în pericol populația, autoritățile vor transmite mesaje prin intermediul sirenelor de alarmare, iar apoi cetățenii trebuie să se îndrepte spre adăposturile civile. 

Adăposturile de protecţie civilă sunt spaţii special amenajate pentru protecţie în situaţii specifice, proiectate, executate, dotate, echipate şi autorizate potrivit normelor şi instrucţiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi aprobate de ministrul Afacerilor Interne, potrivit Legii nr 481/2004.

Adăposturile civile se împart în: adăposturi pentru puncte de comanda destinate Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, adăposturi publice de protecție civilă aflate în administrarea consiliilor locale și fondul privat de adăpostire realizat de agenții economici și proprietarii de imobile.

Potrivit listei întocmite de Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în București există 1.171 de adăposturi civile.

Iată mai jos, numărul adăposturilor civile din fiecare sector:

► Sector 1 – 165;

► Sector 2 – 343;

► Sector 3 – 143;

Sector 4 –  168;

► Sector 5 – 58;

► Sector 6 – 294;

De asemenea există și o hartă interactivă cu adăposturile civile din București, disponibilă pe adapostulmeu.ro.

Cum recunoști un adăpost civil?

Prin Hotărârea de Guvern nr. 630/2005 s-a stabilit ca fiecare clădire care găzduiește un adăpost civil să fie marcată cu un triunghi echilateral albastru încadrat într-un pătrat portocaliu.

Acest semn ar trebuie să se afle pe ușile de acces în adăposturi cât și pe peretele de la intrarea în imobil către adăpost.