SECTORUL 4 – În perioada 2 – 12 martie are loc prima ediție a Festivalului Mărțisorului 2018

1049

În perioada 2 – 12 martie 2018, Primăria Sectorului 4 şi Centrul European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” organizează în premieră FESTIVALUL MĂŢIŞORULUI 2018, un eveniment cultural artistic dedicat sărbătoririi începutului de Martie.

Programul este variat şi cuprinde spectacole, expoziţia de pictură “Din suflet de copil” cu lucrări realizate de elevii cursului de pictură susţinut de Dr. Nicoleta Zagura, expert UNESCO în educaţie artistică şi cu mărţişoare hand-made, personalizate care vor fi oferite în dar tuturor spectatorilor şi vizitatorilor.

Fiind un eveniment dedicat MĂRŢIŞORULUI, toate doamnele şi domnişoarele prezente la cele trei spectacole vor primi mărţişoare personalizate din partea CECTUNB.

Vineri, 2 martie, de la orele 18.00 în Sala Mare a Centrului European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” – CECTUNB, cei mai mici artişti ai Fundaţiei “Dan Voiculescu”, alături de Trupa Pam-Pam vor susţine un spectacol inedit cu muzică, dans şi poezie. Cu această ocazie se va da startul programului “Educaţie ALTFEL”, în cadrul căruia copiii şi tinerii din Bucureşti vor putea participa la activităţi gratuite, educative şi culturale. Primul eveniment se numeşte “Mărţişor cu surprize” şi are loc vineri seara, când copiii dau startul serbării primăverii în cadrul unei serii de spectacole şi evenimente culturale menite să le dezvolte inteligenţa şi aptitudinile. În cadrul evenimentului, copiii vor expune lucrări de pictură, quilling, origami şi obiecte din săpun realizate la cursurile organizate în cadrul Clubului de Excelenţă al fundaţiei, şi vor realiza mărţişoare unicat pe care le vor oferi în dar mămicilor.

În spaţiul expoziţional al CECTUNB, va fi organizată o expoziţie de costume populare româneşti autentice, rare, vechi de peste 100 de ani (colecţia privată a Simonei şi Cristinei Leasă).

Sâmbătă, 3 martie, tot de la orele 18.00 va fi invitat ansamblul de dansuri populare”Doiniţa” din Bucureşti al căror membri vor prezenta un program special, de iniţiere şi de cunoaştere a tradiţiilor folclorice româneşti. Spectacolul “Folclor de Mărţişor” va include cântece şi dansuri populare specifice fiecăreia dintre zonele etnografice ale României (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Bihor, Făgăraş, Năsăud, Maramureş şi bineînţeles, Căluşul, dansul reprezentativ al românilor). Alături de soliştii de muzică populară Robert Dumitru, Mădălina Ciucu, Petronela Axintioaiei şi Maria Soare, membrii Ansamblului Folcloric “Doiniţa” vor invita la final spectatorii la o horă românească.

Atât vineri, cât şi sâmbătă pe scena CECTUNB va evolua şi Ansamblul de Balet “Arabesque” al Fundaţiei Culturale Pentru Copii şi Tineret ,,Noi şi Prietenii Noştri”. Arabesque este un ansamblu de tradiţie, cu o activitate de peste 30 de ani, laureat al mai multor festivaluri naţionale şi internaţionale (Franţa, Italia, Canada, Iordania ş.a).

Citește și: Un impresionant muzeu interactiv, în aer liber, dedicat Centenarului Marii Uniri, va fi construit în Sectorul 4.

Luni, 12 martie, de la orele 19.00, tot în cadrul FESTIVALUL MĂRŢIŞORULUI 2018, CCETNB invită publicul la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Pictură la spectacolul – concert ,,BucurEŞTI un suflet de oraş” susţinut de pianistul MARIUS VERNESCU, unul dintre cei mai străluciţi muzicieni de jazz din România (singurul care a câştigat trofeul prestigiosului Montreux Jazz Festival) şi de invitaţii săi: violonistul Gabriel Stănescu, actorii Alexandru Pribeagu (pantomimă) şi Alexandra Aga, instrumentiştii Alex Tomaselli (chitară), Nicu Grigoraş (percuţie), Cătălin Răzvan (bas), Beatrice Roman Vernescu (clape).

“Osmoza dintre muzica şi actorie reaşează modul de a gândi într-o paradigmă care îşi asumă centralitatea pe ceea ce simţi. Acest lucru presupune o importantă revoluţie interioară, un salt calitativ, prin care muzicianul si actorul reformulează relaţia cu lumea obiectuală într-o nouă economie a sensurilor creând nu un spectacol, ci un CEVA, care reaşează, nu doar formele materiale de exprimare artistica pe alte coordonate, ci mai ales formele de abordare a acestei noi paradigme: a ceea ce simtim dincolo de cotidianul oraşului” – afirma actorul Alexandru Pribeagu.

“București un suflet de oraş” este un proiect artistic original şi spectaculos nu doar ca performanţă tehnică, ci şi capabil să transmită emoţii puternice, “îmbinând diferitele nivele semnificante, de la obiectual-concret până la gândirea muzicală mai profundă şi trecând prin configuraţii de artă modernă”. Evenimentul reprezintă un proiect artistic, care îşi propune abordarea într-o manieră unică a unor tehnici jazz şi compoziţii proprii ale pianistului Marius Vernescu.

Centrul Cultural European şi de Tineret pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” este un serviciu public aflat în subordinea Consiliului Local şi al Primăriei Sectorului 4. Obiectivul primordial al activităţilor sale este acela de derularea proiectelor culturale locale extinse pe plan naţional şi internaţional. Pentru o bună desfăşurare a activităţilor sale, Centrul Cultural European şi-a creat şi dezvoltat o strategie culturală care să permită o vizibilitate a activităţilor culturale atât în sector, dar şi în perimetru naţional şi internaţional.

CCETNB şi-a deschis porţile sub formă de parteneriat şi sub formă de colaborare cu majoritatea instituţiilor culturale naţionale, dar şi cu diferiţi actori independenţi care împreună au oferit o diagrama culturală complexă a întregii activităţi din sector. Ofertă culturală a sectorului este diversificată şi cuprinde spectacole de teatru pentru adulţi, spectacole pentru copii, vernisaje şi expoziţii, concerte, spectacole de lectură, organizare de workshop-uri, ateliere, seminarii şi conferinţe.