Sectorul 4 al Municipiului București are al doilea cel mai mare buget din România, în anul 2024, cu 3,6 miliarde lei.
Această ierarhie este stabilită fără a se ține cont de bugetul Municipiului București, unul neaprobat încă, și care se învârte în jurul unui sume ce va sări de 10 miliarde de lei.
Citește și: Vești bune pentru bucureșteni: Nicușor Dan propune majorări de taxe și impozite în 2025
În asemenea condiții, Cluj-Napoca are cel mai mare buget din România în 2024, cu o sumă de 3,99 miliarde de lei. Acest buget este unul record în istoria capitalei Transilvaniei, două treimi din sumă provenind din fonduri europene și naționale.
Cluj-Napoca este urmat în topul celor mai mari bugete local în 2024 de Sector 4 din București, cu 3.6 miliarde lei și de Oradea, cu 2,9 miliarde de lei.
Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat bugetul de venituri și de cheltuieli aferent anului 2024, în valoare de 3,6 miliarde de lei, cifră record. Astfel, conform proiectului de buget, cei mai mulți bani, aproximativ 2,4 miliarde de lei, vor fi alocați secțiunii de investiții. Bugetul este construit având la bază șapte direcții de interes pentru dezvoltarea durabilă și sustenabilă a Sectorului 4, precum: infrastructură, ordine publică, educație, zone verzi, reabilitare termică a blocurilor de locuințe, protecția mediului, transporturi și comunicații.
Din această sumă, aproximativ 1,5 miliarde de lei provin din fonduri europene nerambursabile disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), restul provenind din programe guvernamentale (Programul Național de Investiții Anghel Saligny) și din bugetul local.
Dintre cele șapte direcții de dezvoltare, educația va beneficia de o alocare bugetară considerabilă, în valoare de 500 de milioane de lei, din care vor fi finanțate cheltuieli precum: consolidarea, modernizarea și dotarea cu materiale și aparatură specifică de ultimă generație a unităților de învățământ aflate în administrarea Sectorului 4.
Totodată, alte 990 de milioane de lei vor fi investite în renovarea și eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe, în timp ce pentru proiectele de infrastructură critică și pentru suplimentarea, întreținerea și regenerarea spațiilor publice, precum intersecția de la Eroii Revoluției, extinderea parcului Tudor Arghezi sau construirea pasajului de la Apărătorii Patriei, va fi alocată suma de circa 900 de milioane de lei.
Din restul sumelor de până la 3,6 miliarde de lei, vor fi acoperite cheltuielile specifice pentru asistență socială, mentenanță obiective și ordine publică, asigurarea stării de salubritate a spațiilor publice, pentru întreținerea spațiilor verzi deja existente în Sectorul 4, pentru utilități, salarii și reparații curente.
TOPUL celor mai mari bugete locale în 2024 se prezintă astfel:
1. Cluj Napoca – 3,99 miliarde lei
2. Sectorul 4 – 3,59 miliarde
3. Oradea – 2,9 miliarde
4. Sectorul 6 – 2,7 miliarde
5. Sectorul 2 – 2,6 miliarde
6. Iași – 2,6 miliarde
7. Sectorul 3 – 2,6 miliarde
8. Timișoara– 2,5 miliarde
9. Sectorul 1 – 2,4 miliarde
10. Constanța – 2,3 miliarde
11. Brașov – 1,84 miliarde
12. Craiova – 1,76 miliarde
13. Sectorul 5 – 1,67 miliarde
14. Galați – 1,34 miliarde
15. Sibiu – 1,17 miliarde
16. Arad – 1,1 miliarde