Sectorul 4 este campion absolut la accesarea de fonduri pentru proiectele de consolidare la risc seismic

1601

Primarii de sectoare din Bucureşti beneficiază de legislaţie pentru a depune proiecte privind consolidarea de risc seismic, a declarat, joi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila. Reacția sa a venit după cutremurul de 5, 2 grade Richter, înregistrat joi dimineață.

El a subliniat că nu doreşte să politizeze acest subiect, dar consideră că mesajul edilului Sectorului 1, conform căruia Capitala are nevoie de o nouă lege care “să le permită” primăriilor să consolideze clădirile cu risc seismic, este “denaturat în mare măsură”.

Citește și: O mașină folosită de Nicușor Dan a fost ridicată de pe o stradă din Sectorul 5

“Primarii de sectoare din Bucureşti, conform legii care este in vigoare de la sfârşitul lunii iulie, pot depune proiecte pentru finanţare la bugetul de stat. Sectorul 1 n-a depus niciun proiect, ca să închidem acea dezbatere. Eu, în principiu, spun să nu politizăm acest subiect, care a fost politizat prin acest mesaj al doamnei primar, în condiţiile în care există legislaţie de anul acesta – până anul acesta nu exista decât pentru PMB – dar de anul acesta există şi pentru primarii de sector”, a declarat ministrul, la Digi24.

Potrivit acestuia, Primăria Sectorului 4 este campioană la accesarea de fonduri pentru proiectele de consolidare la risc seismic, din PNRR.

“Pe PNRR iarăşi avem o altă situaţie – au fost primării de sectoare care s-au descurcat foarte bine. Pot să spun că, şi cred că nu e greşit să spun, Sectorul 4 este campion absolut la proiecte pe consolidare de risc seismic pe Valul Renovării. A fost această posibilitate pentru sectoare. Posibilităţile din 2022, respectiv din anii următori, pe consolidare de risc seismic vor fi de inegalat, în sensul că nu am avut asemenea fonduri la dispoziţie în România în ultimii 10-15 ani şi trebuie să profităm de ele”, a transmis Cseke Attila.

“Suntem în topul celor mai eficiente administrații locale din România, datorită implicării echipei din cadrul Primăriei Sectorului 4. O echipă formată din tineri dedicați, bine pregătiți și extrem de implicați, de care sunt mândru și cărora le mulțumesc pentru efortul pe care îl depun zilnic pentru dezvoltarea comunității noastre”, a fost răspunsul de mulțumire al primarului sectorul 4, Daniel Băluță.

Ministrul Dezvoltării a amintit că sunt 467 de milioane de euro pe două axe, care au fost deschise anul acesta în două apeluri succesive – o parte pentru consolidarea de risc seismic şi eficientizare energetică la blocurile de locuinţe, respectiv la clădirile publice.

“Aceasta este finanţarea disponibilă pe care am propus-o anul trecut în PNRR şi care este la dispoziţia României. Avem deja contracte de finanţare încheiate în valoare de 47 de milioane de euro cu 19 UAT-uri şi valoarea acestor proiecte se derulează în această săptămână, astfel încât să putem închide cât mai repede cu contracte de finanţare întreaga sumă”, a adăugat Cseke Attila.