Sectorul 4 derulează lucrări de peste 1,2 miliarde lei pentru reabilitarea, punerea în siguranţă şi modernizarea unităţilor de învăţământ

978

Debutul anului şcolar 2024-2025 înseamnă, pentru comunitatea Sectorului 4, un moment de cotitură pentru infrastructura educaţională destinată celor 38.447 de preşcolari şi de elevi ce frecventează cursurile celor 57 de unităţi de învăţământ (26 de grădiniţe, 18 şcoli gimnaziale şi 13 licee) aflate pe raza Sectorului 4.

Urmare a accesării din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a sumei record de peste 1,2 miliarde de lei, Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti derulează ample lucrări de reabilitare, punere în siguranţă şi modernizare în mai multe unități școlare.

Citește și: Piața Berceni-Olteniței, administrată timp de 25 de ani în sistem privat, revine în patrimoniul Sectorului 4

Este cazul a 13 clădiri ale următoarelor unităţi de învăţământ: Scoala Gimnazială Ienăchiţă Văcărescu, Şcoala Gimnazială Specială nr. 3, Şcoala Gimnazială nr. 308, Şcoala Gimnazială “George Topârceanu”, Colegiul Naţional de Arte “Dinu Lipatti” (două corpuri de clădire), Grădiniţa Şcolii Gimnaziale nr. 96, Grădiniţa Şcolii Gimnaziale “Avram Iancu”, Grădiniţa Şcolii Gimnaziale nr. 308, Şcoala Gimnazială “Ionel Teodoreanu”, Şcoala Gimnazială “Emil Racoviţă”, Liceul Tehnologic de Metrologie “Traian Vuia” (sediu str. V.V. Stanciu) şi Grădiniţa “Strop de rouă”.

Lucrările se derulează simultan în toate locaţiile anterior menţionate şi necesită un efort logistic consistent din partea tuturor persoanelor cu responsabilităţi pentru buna desfăşurare a actului educaţional şi pentru respectarea interesului superior al copiilor – autorităţi, profesori, părinţi.

În aceste condiţii, unele dintre unităţile de învăţământ au fost relocate în alte spaţii – cum ar fi, spre exemplu, Colegiul Naţional de Arte “Dinu Lipatti”, care începând cu data de 9 septembrie 2024, va funcţiona în sediul din Bd. Metalurgiei nr. 89, în timp ce altele vor avea program modificat temporar (cursurile se vor desfăşura în două sau în trei schimburi, în clădiri modulare montate în curţile şcolilor), astfel încât lucrările să fie încheiate cât mai repede posibil, fără să afecteze semnificativ derularea procesului de învăţământ.

Conform termenelor şi condiţiilor asumate în cazul proiectelor derulate cu finanţare nerambursabilă obţinută din PNRR, lucrările anterior menţionate trebuie finalizate cel târziu în luna august a anului 2025. În caz contrar, fondurile nu vor mai fi disponibile.

Totodată, pentru alte 6 unităţi de învăţământ preşcolar şi şcolar (Şcoala Gimnazială Mărţisor, Grădiniţa Mărţişor, Grădiniţa Ciupercuţa, Grădiniţa nr. 4, Grădiniţa nr. 62, Grădiniţa “Pisicile Aristocrate”), au fost deja obţinute finanţări nerambursabile din Planul Naţional de Dezvoltate Locală (PNDL), pentru reabilitare, modernizare şi dotări cu mobilier şi instrumente didactice de ultimă generaţie, lucrările urmând a începe, în condiţii similare celor exemplificate mai sus, în cursul anului şcolar curent.

De lucrări similare va beneficia, în perioada următoare, şi Şcoala Gimnazială “George Bacovia”, care, la final, îşi va recăpăta strălucirea de odinioară, cum s-a întâmplat deja în cazul grădiniţelor “Piticot”, “101 Dalmaţieni”, “Floare Albastră ” sau Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, unităţi proaspăt reabilitate şi modernizate, unde copiii îşi vor relua cursurile în clădirile de bază, începând cu 9 septembrie.

Pentru alte 12 unităţi de învăţământ şcolar şi preşcolar, Sectorul 4 va depune solicitări de finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR), iar în cazul altor 16 astfel de clădiri, care adăpostesc şcoli şi grădiniţe, au fost efectuate, în cursul verii, operaţiuni de reparaţii locale pentru ca anul şcolar să înceapă în condiţii normale de lucru.

“Ne aflăm la debutul unui an şcolar atipic, în care avem deschise ample lucrări de modernizare a infrastructurii educaţionale. Este important efortul pe care îl depunem cu toţii – primărie, constructori, profesori, părinţi – pentru binele copiilor noştri, fapt pentru care le mulţumesc celor implicaţi în acest proces de aducere în normalitate a tuturor şcolilor şi grădiniţelor din sectorul nostru!”, a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.