Sectorul 4 a scos la licitație un contract-cadru de 7 miliarde lei pentru transformare urbană în următorii patru ani

1126

Primăria Sectorului 4 din București, condusă de edilul Daniel Băluță, a scos la licitație în SICAP un contract-cadru de 6,98 miliarde lei pentru regenerare urbană, care are ca scop transformarea sectorului conform noilor standarde europene ce vizează sustenabilitatea și reziliența.

Sunt vizate de la reabilitare energetică la reconfigurarea rutelor de transport public și pietonal, zonele de recreere, totul combinat cu digitalizare pe scară largă, care să controleze o alocare eficientă a resurselor.

Citește și: Comunitatea Sectorului 4 s-a alăturat demersului național pentru conștientizarea bolii Batten

Accesul se pune, din ce în ce mai mult, pe dezvoltarea rutelor de transport pietonal și cu bicicleta, pe iluminat digital și eficient, pe sisteme de monitorizare care să garanteze siguranța cetățenilor pe stradă.

Banii, cei 1,4 miliarde de euro, se vor atrași din PNRR, din cadrul altor programe europene, cum ar fi POR 2021-2027, din credite bancare, dar vor fi alocați și din bugetul propriu. Contractul se împarte în mai multe contracte subsecvente, care vor fi gestionare de instituții din subordinea PS4, și care pot merge până la 10% din valoarea contractului mare.

„La nivelul UE a fost lansată inițiativa implementării în statele europene a conceptului ”noul Bauhaus european”, ca parte a planului de recuperare economică post-pandemie. Scopul este ca orașele sa devina neutre din punct de vedere climatic și să ofere o calitate a vieții mai bună, iar Sectorul 4 se constituie ca parte a acestui proiect de dezvoltare urbană. Noul Bauhaus european este un concept dătător de speranță pentru explorarea modului în care putem să trăim mai bine împreună după pandemie. Este vorba despre a combina sustenabilitatea cu stilul, pentru a aduce Pactul verde european mai aproape de mintea și de casele oamenilor. Odată cu noul Bauhaus european, ambiția noastră este de a dezvolta un cadru inovator pentru a sprijini, a facilita și a accelera transformarea ecologică prin îmbinarea sustenabilității cu estetica, constituind o punte între lumea artei și culturii, pe de o parte, și lumea științei și tehnologiei, pe de cealaltă parte. De asemenea, ”noul Bauhaus european” se referă la modul în care trăim împreună, la valorile noastre, la spațiile noastre comune de muncă și de recreere, la experiențele noastre colective și private”, fundamentează PS4 demararea acestui program.

În cadrul acestui program de regenerare urbană, Sectorul 4 se va împărți în 10 zone. Acestea sunt:

Zona 1 delimitată de arterele: Șos. Olteniței – șos Berceni – str Ion Iriceanu;

Zona 2 delimitată de arterele: Șos Berceni – str Turnu Măgurele – str Emil Racoviță – str Nițu Vasile;

Zona 3 delimitată de arterele: str Emil Racoviță – str Turnu Magurele – b-dul Alexandru Obregia;

Zona 4 delimitată de arterele: b-dul Alexandru Obregia – str Turnu Măgurele – b-dul Constantin Brâncoveanu – str Nițu Vasile;

Zona 5 delim de arterele: str Luica – șos Giurgiului – Drumul Găzarului – b-dul Constantin Brâncoveanu;

Zona 6 delimitată de arterele: șos Olteniței – str Nițu Vasile – b-dul Constantin Brâncoveanu;

Zona 7 delimitată de arterele: șos Olteniței – drumul Găzarului – sos. Giurgiului:

Zona 8 delimitată de arterele: b-dul Tineretului – calea Văcărești – b-dul Gheorghe Șincai;

Zona 9 delimitată de arterele: b-dul Gheorghe Șincai – b-dul Dimitrie Cantemir – b-dul Mărășesti – Splaiul Unirii;

Zona 10 delimitată de arterele: b-dul Mărășești – Splaiul Unirii – Piața Natiunile Unite – str Gazelei.

Sectorul 4 din București este „campionul” unor contracte cu valori foarte mari scoase la licitație și cu surse de finanțare foarte clar definite. Ultimul din această serie este cel din aprilie, care prevede alocare a 1,3 miliarde lei doar pentru întocmirea documentației aferente proiectelor de investiții locale.