După febra alegerilor locale începe o nouă etapă, poate la fel de dificilă pentru partide – negocierile pentru consiliile locale. La Primăria București, unde Nicușor Dan a avut o victorie categorică în fața adversarilor săi, situația din Consiliul Local nu este atât de bună pentru primarul reales, Dreapta Unită având o majoritate fragilă, iar PSD, PNL, AUR și PUSL având și ei procente importante, care pot da peste cap planurile lui Nicușor Dan.
Datele parțiale centralizate arată că în majoritatea consiliilor de sector însă, majoritatea poate fi realizată doar cu ajutorul AUR, iar, în ciuda declarațiilor care delimitează partidele de discursul extremist, atât USR, cât și PSD-PNL se văd nevoiți să negocieze cu formațiunea lui Simion.
Citește și: Ilona Brezoianu s-a căsătorit civil cu Andrei Lucian Alexandru. Mireasa a purtat rochie scurtă și teniși
SECTORUL 1
La Primăria Sectorului 1, acolo unde Clotilde Armand a pierdut în fața candidatului susținut de PSD-PNL George Tuță, situația în Consiliul Local este complicată pentru USR.
PSD-PNL au obținut 36,31% și au posibilitatea de a face majoritate cu AUR, care au obținut și ei 11,19%, întrucât o colaborare cu REPER, care are 5,84%, este exclusă. În orice caz, atât PSD-PNL, cât și USR, trebuie să se orienteze către negocieri cu AUR, fără de care nu se poate face majoritate.
SECTORUL 2
Și la sectorul 2, PSD-PNL a luat cele mai multe voturi, 38,17%, în timp ce Alianța Forța Dreptei (USR, PMP, Forța Dreptei) a luat 34,28%, iar AUR, la fel ca la sectorul 1, rămâne un esențial pentru formarea majorității, cu 9,44%.
Aici, primarul în funcție al USR, Radu Mihaiu, a fost învins cu un scor strâns de Rareș Hopincă, candidatul PSD-PNL și fost prefect al Capitalei.
De cealaltă parte, REPER a obținut 7% în consiliu și este un potențial aliat pentru USR. Chiar și așa, la fel ca la sectorul 1, negocierile cele mai importante sunt cu AUR, fără de care niciuna dintre părți nu poate avea majoritate în Consiliul Local.
SECTORUL 3
La sectorul 3, în ciuda scorului foarte bun obținut de PSD-PNL în consiliul local, 41,44%, majoritatea nu este încă jucată.
USR-PMP-Forța Dreptei au 32,08%, în timp ce REPER-SENS-USRPDF au 8,44%, fapt care i-ar duce la peste 40% în consiliu. Astfel, AUR, cu 9,74%, rămâne și aici un jucător important pentru majoritate.
La Primăria Sectorului 3, Robert Negoiță, candidatul PSD-PNL și primar în funcție a câștigat alegerile cu 54%, un scor zdrobitor pentru adversarii de la Dreapta Unită, care au obținut doar 20,38% cu Lucian Judele, și de la REPER cu Ana Ciceală, care a obținut 16,06%.
SECTORUL 4
La sectorul 4, deși AUR are un scor important, s-ar putea ca PSD-PNL să nu aibă nevoie de vreo colaborare pentru a-și asigura majoritatea, având un scor de 45,86% în consiliul local, iar USR (26,33%), REPER (7,24%) și AUR (10,42%), împreună, nu ajung la acest scor.
La Primăria Sectorului 4, actualul primar, candidatul PSD-PNL Daniel Băluță, a obținut un scor categoric de peste 60% în alegeri.
SECTORUL 5
La Primăria Sectorului 5 situația este ceva mai atipică. Aici, fiul lui Cristian Popescu Piedone, Vlad Piedone, a câștigat alegerile pentru primărie cu 43,87%, iar scorul din consiliul local este și el în favoarea PUSL, care a obținut 29,53%.
PSD-PNL au 26,42%, în timp ce USR-PMP și Forța Dreptei au luat 22,02%, iar AUR, 9,98%.
Configurațiile posibile în consiliul sectorului 2 sunt mai complicate, întrucât PUSL nu are nevoie de AUR pentru a forma majoritate, iar USR nu reușesc majoritatea singuri cu AUR. Aici, REPER nu a mai reușit să obțină pragul electoral, USR pierzând un posibil aliat în consiliu.
Astfel, prin simpla asociere PUSL-PSD-PNL, majoritatea în consiliul local este asigurată pentru fiul lui Piedone.
SECTORUL 6
La sectorul 6, victoria PSD-PNL este mai categorică decât oriunde, cu Ciprian Ciucu, primarul reales, care a obținut un scor zdrobitor de peste 72%.
În consiliul local de sector, alianța social-liberală are 49,8%, în timp ce USR-PMP-Forța Dreptei, AUR și REPER, împreună, nici nu se apropie de scorul acestora.
Situația se poate complică și mai mult în contextul în care, atât PSD-PNL, cât și Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei), sunt alianțe electorale, iar în cazul ruperii acestor alianțe, matematica din consilii se poate schimba radical.
- Diferențele de până la 100% sunt reprezentate de procentele obținute de alte partide care nu au reușit 5%, acestea urmând să fie redistribuite celor care au făcut pragul.