Se rezolvă problema apei calde până în 20 august, așa cum s-a promis? Ce spune Termoenergetica!

1610

Din 1 august, jumătate dintre bucureștenii ale căror locuințe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare nu au apă caldă. Inițial, Termoenergetica a anunțat că problema se rezolvă până în 10-11 august, apoi termenul a fost prelungit până în 20 august.

Cele mai afectate sunt sectoarele 2,3 și 4. Se mai poate prelungi acest termen? Contactat de HotNews.ro, directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că nu și că în 20 august, cel târziu, cei din Sectoarele 2,3 și 4 vor avea apă caldă.

Citește și: O fetiță de 12 ani, rănită după ce o masă de ping-pong i-a căzut peste picior

„Nu mai poate apărea nimic neprevăzut”

  • „Cu siguranță, din 20 august bucureștenii vor avea apă caldă. Chiar astăzi am văzut că lucrarea de la Releului este aproape de finalizare.
  • Cel mai probabil, joi sau vineri va fi gata. Ținem legătura și cu colegii de la ELCEN. Sperăm ca revizia de la ELCEN să fie gata până atunci, nu am fost anunțați că e vreo problemă, deci va fi apă caldă.
  • La noi, la Termoenergetica, nu mai poate apărea nimic neprevăzut. Sigur, avarii mai pot apărea, dar nu ceva de această anvergură”, a declarat Claudiu Crețu pentru HotNews.ro.

El spune că această lucrare la căminul din Releului trebuia făcută de acum 10 ani, pentru ca iarna, în cazul în care CET Sud cade, sectoarele 2 și 3 să nu mai rămână fără apă caldă.

Întrebat de ce termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit cu încă 9 zile, față de 11 august, cât era anunțat inițial, Claudiu Crețu spune că alimentarea cu apă caldă pentru sectoarele 2,3 și 4 urma să fie făcută pe alt traseu, prin Tineretului, din CET Progresu, dar că s-a crăpat țeava, așa că nu a mai fost posibil:

  • „Pe 1 august s-a oprit CET SUD pentru revizia anuală programată, iar atunci am început și noi lucrarea din Releului. Lucrările din Releului au fost de la început programate să dureze între 1 și 20 august. Dar în această perioadă noi aveam în plan să alimentăm sectoarele 2, 3 și 4 din CET Progresu pe alt traseu.
  • În mod normal, trebuia să pornească CET Progresu. În ziua respectivă nu a putut porni pentru că a avut o problemă, care s-a remediat a doua zi, iar când a pornit, a crăpat țeava în Tineretului, pe traseul alternativ.
  • A fost o avarie majoră, astfel că nu am mai putut folosi acest traseu și CET Progresu a fost oprit. ELCEN furnizează energie termică din CET Grozăvești, dar din Grozăvești nu putem alimenta sectoarele 2,3 și 4, deci nu ajută”.

Conform directorului Termoenergetica, pentru avaria din Tineretului termenul de finalizare era 11 august, dar din cauza vechimii rețelei din zonă țeava nouă nu a put fi sudată și a fost nevoie de schimbarea unui tronson mai lung.

  • „Când am intrat în subteran am crezut că trebuie să înlocuim doar câțiva metri de țeavă, ceea ce am făcut, dar când am vrut să facem la final sudura, țeava veche era mult prea stricată ca să țină, așa că a fost nevoie să schimbăm un tronson întreg.
  • Între timp, am remediat această avarie, dar durează 3 zile să pornească CET Progresu și rețeaua tebuie încărcată progresiv, fiindcă sistemul e vechi, nu avem nicio garanție că nu apare altă avarie, și nu are rost să mai pornim CET-ul pentru o zi două, pentru că oricum terminăm într-o zi-două lucrarea din Releului și pornește CET Sud”, a mai susținut Claudiu Crețu.

Lucrarea la căminul din strada Releului a început pe 1 august și are termen de finalizare 20 august. Valoarea lucrărilor este de 1,2 milioane lei, iar constructorul este firma Turbo Energy, a declarat Claudiu Crețu.

Potrivit aplicației Termoalert, miercuri, doar 55% dintre bucureștenii racordați la sistemul centralizat aveau apă caldă. Cele mai mari probleme sunt în sectorul 2, unde peste 1.200 de blocuri nu au apă caldă, în sectorul 3, unde sunt nealimentate aproape 1.300 de blocuri, și sectorul 4, cu peste 1.300 de blocuri afectate.