Proprietarii de câini și de pisici care trăiesc la bloc ar putea plăti o taxă în plus la întreținere. Doar două animale în locuință

2204

Se schimbă regulile pentru iubitorii de animale care locuiesc la bloc. Asociațiile de proprietari pot impune celor care dețin animale de companie plata unei taxe în plus la întreținere, în lipsa unei legi clare.

În plus, pot limita numărul de animale deținute la două per gospodărie. Mai mult, dacă vecinii nu sunt înștiințați se pot demara acțiuni în instanţă.

Citește și: La loc comanda! Cele 20 de minicentrale mobile promise de Nicușor Dan nu vin nici iarna viitoare

Pentru că nu există încă o lege clară la nivel național referitoare la deținerea de animale de companie în condominii, deciziile consiliilor locale au putere de lege, dacă nu încalcă prevederi legale din alte legi, ca Legea Protecției animalelor nr.205/2004 sau Legea 196/2018 a asociațiilor de proprietari. Lipsa legislației lasă loc abuzurilor. De multe ori, proprietarii de animale au reclamat că au fost taxați în plus cu până la 100 lei/lună pentru fiecare câine din apartament, ca pentru o persoană în plus.

Câte animale de companie ai voie să deții în București?

Bucureștiul are atâtea reguli câte sectoare referitoare la animale de companie. În 2010, Consiliul General al Municipiului București adopta o Hotărârea 120 privind salubrizarea, unde erau formulate și reguli vagi.

La Sectorul 1, amenzile îi vizează pe bucureştenii care au câini, pisici, papagali sau porumbei pe care îi cresc la bloc, susceptibili de a-i deranja pe vecini prin zgomot sau murdărie. Este obligatoriu acordul scris al asociației de locatari/proprietari, dar și carnetul de sănătate al animalelor. Hotărârea dată în 2016 folosește termenul de „animale economice”, stabilind că se consideră contravenții „ Neluarea măsurilor corespunzătoare de către deţinătorii de animale (câini, pisici, animale economice etc.) în vederea eliminării disconfortului fizic sau psihic provocat colocatarilor sau vecinilor, prin numărul, agresivitatea sau zgomotele produse de animale sau prin lipsa de igienizare, concretizată prin neîndepărtarea mizeriei sau a mirosurilor neplăcute, provenite de la animale” și se amendează între 300 și 2500 lei, scrie romaniatv.net.

La Sectorul 4, o hotărâre din 2007 privind menținerea unui mediu de viață sănătos limitează deținerea la „cel mult două animale sau păsări” în apartament și interzice cazarea animalelor de companie în dependințele comune.

În Sectorul 3, HCL 228/2013 stabilește contravenții până la 10 000 lei pentru încălcarea bunei gospodăriri, printre care zgomotul și mizeria produse de animalele de companie, sau „adăpostirea și/sau hrănirea pisicilor şi câinilor comunitari în spaţiile comune ale imobilelor de locuit, pe spaţiile verzi aferente acestora sau în curţi, fără acordul scris al asociaţiei de proprietari sau a celorlalţi colocatari”.