Primarul Băluță confirmă pericolul de prăbușire al Planșeului de la Piața Unirii: „Un risc major pentru bucureșteni”

922

Pericol de prăbușire la Planșeul de la Piața Unirii, care este într-un stadiu avansat de degradare. Primarul Daniel Băluță și Prefectul Capitalei, Mihai Toader, au mers în subteran pentru noi verificări.

Tot ceea ce vedeți aici ne spune că trebuie să acționăm la timp”, a spus edilul.

Citește și: Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu primarii: Vreau să stabilim un dialog permanent şi un grup de lucru între Guvern-Capitală şi primăriile de sector/VIDEO

„Au apărut zone la care nivelul de degradare a ajuns în punctul nr. 5, astfel încât, din păcate pentru noi toți, așa cum vedeți, această lucrare reprezintă un risc major pentru bucureșteni, un risc major pentru noi toți. Este o construcție cu aproape 100 de ani vechime, ce datează de pe timpul regelui Carol, o construcție pe care trec zilnic zeci de mii de oameni, fie în calitate de pietoni, fie cu autoturismele, fie cu mijloacele de transport în comun. Tot ceea ce vedeți aici ne spune că trebuie să acționăm la timp. (…) La Galați am văzut ce s-a întâmplat când nu s-a acționat la timp și ce înseamnă forța apelor într-o comunitate cu câteva sute de locuitori”, a spus primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

„O construcţie pe care trec zilnic zeci de mii de oameni, fie în calitate de pietoni, fie cu autoturismele sau cu mijloacele de transport în comun. Tot ce vedeţi aici ne spune că trebuie să acţionăm la timp. Să ne imaginăm ce s-a întâmplat acum 6 ani cu Viaductul Morandi, atunci au murit 35 de oameni. Nu ne putem permite, niciunul dintre noi, sub nici o formă o tragedie aici. Aici nu este vorba de o disconfortul circulaţiei, nu e o dispută, ci este o problemă de siguranţă, o problemă de viaţă şi de moarte. Această structură stă să se prăbuşească, este o realitate”, a mai declarat Daniel Băluță.

Expertul tehnic: lucrările trebuie începute de urgență!

În urmă vizitei în teren la planșeul podului peste răul Dâmbovița din dată de 06.08.2024, expertul tehnic Mihai Predescu a constatat că „unele degradări s-au accentuat astfel încât este necesară începerea cât mai repede posibil a lucrărilor de reabilitare/consolidare/înlocuire ale podului”.

„Menționăm că degradările sunt de așa natură (inclusiv cedări ale reazemelor grinzilor după cum se va putea vedea mai jos) încât un colaps al structurii, nu neapărat general, dar foarte probabil local este posibil să se producă în orice moment”, a explicat expertul.

 

 

Potrivit specialistului, cedarea sub trafic a unor grinzi poate atrage după sine flexibilizarea până la rupere a plăcii de beton care susține traficul cu consecințe incalculabile asupra siguranței circulației.

„De asemenea, și cu consecințe chiar mai mari, cedarea sub trafic a unor infrastructuri, fenomen care este deja amorsat după cum se poate observă mai sus, poate atrage colapsul general al structurii pe zonele în care infrastructurile au cedat”, mai susține expertul.

În consecință, părerea expertului tehnic este că „lucrările de reabilitare/consolidare/înlocuire trebuie începute de urgență, existând pericolul de cedare (prăbușire) al unor părți din structură. În cazul în care, din motive obiective nu este posibil acest lucru, este necesară cel puțin o limitare a greutății vehiculelor care să circule pe pod la maxim 10 tone”. De asemenea, viteză vehiculelor va trebui redusă la maxim 30km/h, iar distanță între acestea să nu fie mai mică de 5m. În cazul în care în zona există limitatoare de viteză denivelate, acestea vor trebui să fie eliminate până la finalizarea lucrărilor întrucât există riscul inducerii de vibrații suplimentare în structură.

Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou, dintre Unirii 1 și Unirii 2.

 

 

Primarul Sectorului 4 a precizat că această constatare a fost făcută de experţi. ”Noi, cei de la Sectorul 4, suntem pregătiţi. Avem contractul de execuţie, avem banii necesari”, a spus Băluţă, precizând că Guvernul a alocat bani.

”Sunt convins că imediat ce vom avea semnătura primarului Capitalei lucrarea va începe de îndată. Mizez pe sprijinul şi cooperarea primarului general”, a mai arătat primarul Sectorului 4, arătând că ”într-adevăr vorbim despre o urgenţă a oraşului”. Primarul a mai afirmat că este o lucrare complexă, dar ”viaţa fiecăruia este mai importantă”.

”O eventuală prăbuşire a pasajului nu este asumată de nimeni, este timpul să acţionăm”, a mai spus Băluţă. ”Avem toate avizele necesare”, a adăugat primarul.

Prefectul Capitalei va convoca pe acest subiect Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru a fi luate măsuri cât mai repede.

”Noi, așa cum am scris în expertiză, am recomandat varianta înlocuirii totale, nu a reparațiilor pe anumite tronsoane”, a spus și conf. univ. dr. ing. Ionuţ Radu RĂCĂNEL, Director al Departamentului de Rezistenţa Materialelor, Poduri şi Tuneluri din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, prezent și el la această vizită.