Proprietarii de imobile și operatorii economici sunt rugați să permită accesul persoanelor autorizate, în vederea montării indicatoarelor cu semnul național distinctiv prin care se identifică adăposturile de protecție civilă.
Primăria sectorului 4 a demarat această operațiune, precizată de Hotărârea nr. 75/24.10.2022 a Comitetului Municipiului București Pentru Situații De Urgență! Indicatoarele sunt montate pe ușile de acces în de la intrarea în imobilele care găzduiesc adăposturi.
În caz de război, există mai multe buncăre în care oamenii ar putea să se refugieze. Conform informațiilor oficiale transmise de IGSU, în România există 4.538 de buncăre în care oamenii ar putea să se adăpostească în caz de război. Cele mai multe se află în Capitală, 1.171 la număr.
Repartiția buncărelor existente în București:
Sectorul 1 – 165 de adăposturi
Sectorul 2 – 343 de adăposturi
Sectorul 3 – 143 de adăposturi
Sectorul 4 – 168 de adăposturi
Sectorul 5 – 58 de adăposturi
Sectorul 6 – 294 de adăposturi
Majoritatea adăposturilor de protecţie civilă din București se află sub blocuri de locuințe sau în parcările clădirilor de birouri.
Cel mai mare adăpost civil se află în zona de nord a Capitalei, sub o clădire de birouri, și poate adăposti 1.000 de persoane. Printre caracteristicile acestor încăperi se numără acelea că pereții acestora au 40 cm, planșeul 20 cm, rezistă unui atac cu bombă, rezistă în orice situație de urgență. Prin acesta, nu pătrunde apa, nu pătrund agenții chimici de luptă sau cei biologici.
În caz de război, populaţia ar putea folosi pentru apărare şi adăposturile naturale, dar şi subsolurile blocurilor, beciurile, parcările subterane, pivniţele, stațiile de metrou, pasajele sau orice alt adăpost care ar putea oferi protecţie împotriva deflagraţiilor şi schijelor.
Marcarea şi inscrpţionarea adăposturilor de protecţie civilă destinate populaţiei civile se realizeaza cu semnul naţional distinctiv al protecţiei civile, atât pe uşile de acces în adăposturi cât şi pe peretele de la intrarea în imobil către adăpost! Elementele grafice ale acestuia sunt următoarele, precum în foto:
1.Un pătrat de culoare portocalie avand latura de 25 cm.
2.Un triunghi echilateral de culoare albastră având latura de 20 cm.
3.Distanţa față de bază B = 5cm.