Consiliul General al Municipiului București a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Dezvoltarea infrastructurii educaționale prin construirea unei grădinițe și a unei creșe pentru Școala Gimnazială nr. 194, bd. Metalurgiei nr. 214-220. Despăgubirile sunt estimate la 5,7 milioane lei pentru o suprafață de circa 10.000 mp.
Giani-Marian și Ilie-Iulian Andrescu au cumpărat în 2020, prin compania Studio Ideal Rezidence, un teren format din două loturi, cu o suprafață cumulată de circa 10.000 de metri pătrați, lângă Metro Berceni și Cartierul Solar, din sudul Bucureștiului, cu scopul construirii unui ansamblu rezidențial cu 288 de apartamente.
Planul lor a fost să construiască pe acest teren o clădire cu trei corpuri cu un regim de înălțime de subsol, parter și 7 etaje, plus o clădire cu demisol, parter și 10 etaje, ce trebuiau să aibă un total de 288 de apartamente și spații comerciale la parter. Valoarea totală a investiției în acest proiect a fost estimată de dezvoltator la circa 8,2 milioane euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Consiliul General al Municipiului București a aprobat, însă, declanșarea procedurilor de expropriere pentru cele două loturi de teren, cu plata unei despăgubiri în valoare de 1,1 milioane euro (5,7 milioane lei), echivalentul a circa 114 euro/metru pătrat.
„Terenul se află poziționat stradal, pe Bulevardul Metalurgiei, într-o zonă în care, în ultima perioadă, investițiile publice și private au fost extraordinar de mari. Vorbim despre parcul Tudor Arghezii care urmează a fi extins cu încă 4 hectare, despre lărgirea străzii Metalurgiei, cu alte cuvinte este o zonă bună pentru o dezvoltare imobiliară. Cu deschiderea pe care acest teren o are către rondul de la Metro, prețul este de minimum 350 de euro/metru pătrat, plus TVA. Avem la vânzare terenuri la acest preț în apropiere. Cu siguranță dezvoltatorul va apela la căile de atac din instanță. De regulă, cine este expropriat pe utilitate publică așa procedează. Este un proces de durată, de circa 3 ani, care necesită avocați specializați, dar sunt șanse să mai recuperezi o parte din bani“, a declarat, pentru Profit.ro, Cătălin Grigore, unul dintre proprietarii brokerului imobiliar Sud Rezidențial, care a ajutat dezvoltatorul să inițieze proiectul.
Daniel Băluță: ”Înregistrăm în Sectorul 4 o premieră! Pe un teren pe care ar fi urmat să se dezvolte un ansamblu imobiliar, vom construi o creșă și o grădiniță”
Terenul preluat de Primăria Sector 4 urmează a fi folosit pentru construirea unei grădinițe și a unei creșe pentru Școala Gimnazială nr. 194 din Berceni.
„Înregistrăm în Sectorul 4, în aceste zile, o premieră – și anume aceea că am reușit să declanșăm procedurile de expropriere a unui teren de 10.000 metri pătrați, pe care ar fi urmat să se dezvolte un nou ansamblu imobiliar. Aici, pe acest teren, vom construi însă o creșă și o grădiniță, vitale, de altfel, pentru miile de familii cu copii mici care, în ultimii patru ani, s-au mutat în zona de sud a sectorului nostru. Tot pentru aceste tinere familii vom dubla suprafața parcului Tudor Arghezi. La doar șapte luni de la darea în folosință a celui mai nou parc din București, cu o suprafață actuală de patru hectare, acum, Sectorul 4 va expropria alte patru hectare de teren, care se vor alipi parcului Arghezi și pe care vom amenaja, în special, locuri de joacă pentru copii, dar și noi facilități pentru ca aceștia să-și petreacă timpul în aer liber într-un mod activ, sănătos și relaxant”, a declarat, pentru Profit.ro, primarul Daniel Băluță.
Consiliul General al Municipiului București a aprobat și declanșarea procedurilor de expropriere pentru 13 terenuri cu o suprafață de circa 4 hectare în vederea extinderii parcului Tudor Arghezi, cu plata unei despăgubiri în valoare de 3,8 milioane euro, echivalentul a circa 96 de euro/metru pătrat.