Primăria Capitalei va fi amendată cu 150.000 de lei de Garda de Mediu pentru că nu are un plan pentru combaterea poluării

1093

Primăria Capitalei va fi sancţionată cu 150 de mii de lei de Garda de Mediu, după ce în ultimele zile senzorii pentru calitatea aerului au fost dați peste cap de nivelul extrem de poluare cu particule periculoase. Iar administrația locală nu a luat măsuri, nici acum nici în perioada anterioară, anunță tvrinfo.ro.

Municipalitatea ar fi trebuit să vină cu acest plan până pe data de 15 februarie, însă nu s-a conformat. Inițial era vorba de o amendă de 100 de mii de lei, însă până la urmă Garda de Mediu va aplica amendă la nivelul de 150 de mii de lei. Șeful Gărzii Naționale de Mediu spune că în ultimele luni a notificat de 14 ori Primăria Capitalei pentru realizarea acestui plan integrat pentru calitatea aerului, însă dinspre PMB nu a venit niciun răspuns.

Citește și: Sectorul 4, locul 2 în topul celor mai mari bugete din România, pentru anul 2024

Primăria Capitalei a fost acuzată de comisari în numeroase rânduri că nu face un plan de măsuri pentru a combate poluarea din București. Indicele publicat duminică de site-ul AerLive a ajuns la 100. Andrei Corlan, comisar șef la Garda Națională de Mediu, a spus la Digi24 că Primăria Capitalei amână planul de ani de zile. „Avem 3 zile de calm atmosferic, care nu e favorabil pentru dispersia poluanților. Agenția de mediu a trimis de 14 notificări către Primăria Capitalei, referitor la încărcare concentrației aerului”, a spus el.

„Cauzele principale sunt constituite din trafic. Dacă ne uităm pe monitorizarea de la Agenția de Protecția Mediului, vedem că cel mai poluat aer îl avem în vestul Bucureștiului și în nord, zonele Pipera și Giulești. Știm cum e situația traficului din zona respectivă. Garda de Mediu a stabilit șapte măsuri. PMB trebuia să realizeze un plan de măsuri urgente, cu efect în reducerea emisiilor de pulberi de suspensie generate de traficul rutier, cu precădere de traficul greu, inclusiv prin restricționarea traficului dacă sunt creșteri sau depășiri ale valorilor limită”, a explicat Corlan.

Singurul lucru pe care l-a făcut Primăria Capitalei a fost să obiecteze la măsurile pe care le-am impus. PMB va primi ancțiunea pentru nerealizarea măsurilor”, a adăugat el. Șeful Gărzii de mediu a spus că, pe lângă trafic, o altă sursă de poluare este încălzirea locuințelor. „E necesar un plan intergat pentru București, nu vorbim de o activitate care trebuie închisă, ci de un fenomen generalizat, trebuie abordată problema de către municiplaitate. Garda de Mediu e deschisă la dialog, trebuie plan de măsuri asumat de PMB”, a adăugat el.

Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat că va contesta amenda primită de la Garda de Mediu: ”Și poluarea, ca și traficul, e o boală grea și, cu cât avansezi mai mult în boală, cu atât îți ia mai mult timp să ajungi la normalitate. Am primit mai multe amenzi de la instituțiile statului, pe care le contestăm”.

Conform datelor, România este pe locul 8 în UE la capitolul decese provocate de poluare, pierzându-şi viaţa anual aproximativ 30.000 de oameni, potrivit Agenţiei Europene de Mediu. Pentru prima dată, cetăţenii care locuiesc în zone foarte poluate, unde prin măsurători sunt stabilite încălcări ale standardelor de calitate a aerului, vor putea avea acces la justiţie şi vor putea solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătăţii din cauza lipsei de acţiune a autorităţilor publice, în baza unui acord la nivelul UE. Un nou studiu arată că 43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, remediul recomandat fiind asigurarea calităţii aerului pentru a preveni boala.