Poliția Locală a primit oficial dreptul de a amenda șoferi pe drumurile publice. Poate solicita aceste date de identificare

1119

Klaus Iohannis a semnat miercuri, 7 decembrie, decretul privind promulgarea Legii care prevede dreptul Poliţiei Locale de a solicita informaţii cu privire la cei care conduc pe drumurile publice, de la proprietari sau de la cel care este mandatat autovehiculului.

Proiectul de lege prevede că, la solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

Citește și: Sectorul 4 are cea mai mare densitate de arbori pe hectar din București, conform “Ghidului verde”

Poliţia Locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

De asemenea, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră.