Aşa cum a anunţat primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, în data de 19 iunie, Pasajul rutier Unirii se redeschide circulaţiei înainte de începerea noului an şcolar. După 77 de zile de muncă, fără niciun fel de întârziere, lucrările de punere în siguranţă a celui mai important obiectiv de infrastructură din Capitală s-au încheiat.
Daniel Băluță, primarul sectorului 4, a anunțat că circulația în Pasajul Unirea se va relua duminică seară, 4 septembrie, în jurul orei 20:00. De asemenea, și la pasajul pietonal de la Eroii Revoluției se va relua circulația pe toate benzile.
„Începând de mâine (n.r – azi), probabil în jurul orelor 20.00, circulația în Pasajul Unirii va fi reluată pentru că, pe data de 19 iunie, am promis că până la începerea noului an școlar această lucrare va fi finalizată”, a precizat Daniel Băluță. Urmare a unei investiţii de 12 milioane de euro, Pasajul rutier Unirii, cu o lungime de aproximativ 900 de metri, a devenit cel mai sigur tunel rutier, din punct de vedere al infrastructurii din România, dar şi cel mai tehnologizat din ţară.
Citește și: Au început lucrările la patinoarul din Sectorul 4, care va fi unicul din București
Pentru a creşte vizibilitatea în tunel, au fost montate 498 de corpuri de iluminat şi bandă LED pe o suprafaţă de 4 kilometri. Totodată, la suprafaţă au fost instalaţi 30 de stâlpi de iluminat precum şi 150 de proiectoare (pe rampă), astfel încât, iluminatul în pasaj să devină un ghidaj de siguranţă pentru şoferi. De asemenea, Pasajul Unirii are, în momentul de faţă, cel mai performant sistem de ventilaţie. De ultimă generaţie, conceput special pentru aerisirea pasajelor rutiere, precum arhicunoscutul tunel rutier Mont Blanc, ce leagă Franţa de Italia, sistemul este complet automatizat şi are două regimuri de funcţionare. Sistemul este compus din 60 de ventilatoare, care intervin de îndată, în momentul în care nivelul noxelor în tunel ajunge să fie unul foarte ridicat şi, totodată, evacuează fumul către zonele de ieşire, în caz de incendiu.
În paralel cu aceste lucrări, s-a intervenit la înlocuirea reţelelor edilitare de apă şi canal, a celor electrice, în vederea instalării noului sistem de iluminat precum şi la montarea unui nou sistem de supraveghere video. Totodată, pasajul a fost dotat cu două defibrilatoare automate pentru situaţii de urgenţă cât şi cu amplificatoare pentru semnalul de telefonie mobilă.
Primarul Sectorului 4 a atras, însă, atenția că lucrările care au început în iunie reprezintă doar punerea în siguranță, iar „partea cea mai dificilă urmează”. „Vorbim despre ceea ce înseamnă plafonul Unirii, o structură care se găsește deasupra Dâmboviței, structură care obligatoriu trebuie consolidată”, a menționată Băluță, care a apreciat că timpul estimat pentru această lucrare este „undeva în a doua jumătate a anului 2024”.