Nu sunt bani pentru profesori, dar Parlamentul a votat majorarea salariilor angajaților Administrației Fondului pentru Mediu

678

În timp ce personalul din învățământ se află în grevă pentru salarii decente, deputații au votat, marți, 23 mai, proiectul de lege privind adoptarea O.U.G. nr. 125/2022, prin care se măresc salariile unor angajați ai AFM, la inițiativa Ministerului Mediului.

Ordonanța de urgență completează OUG 196/2005, privind Fondul pentru mediu.

Citește și: Două pasaje de pe Centura București vor fi date în trafic în maxim o lună

Camera Deputaților a votat, marți, creșterea numărului de angajați și o majorare cu până la 50% a salariului pentru o parte din angajații de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), instituție subordonată Ministerului Mediului. Inițiativa merge acum la promulgare. Salariile mai mari la AFM vin în contextul în care profesorii din toată țara au intrat luni în prima grevă generală din ultimii 18 ani cerând lefuri mai mari, deoarece un profesor debutant primește circa 2.400 lei. Totodată, majorarea vine în contextul în care Guvernul tocmai a luat măsuri de reducere a cheltuielilor, printr-o „ordonanță a austerității”.

Au existat 186 de voturi „pentru”, 90 de voturi „contra” și o abținere. Parlamentarii din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR și minorități au votat „pentru”, în timp ce USR și AUR au votat „împotrivă”.

Conform proiectului, se majorează numărul de posturi din AFM de la 260 la 350 și cresc salariile pentru angajații implicați în gestionarea Fondului pentru mediu, prin modificări aduse la OUG 125/2022 și adoptate marți în Parlament.

Costul cu cele aproape 100 de posturi în plus și creșterea cu 50% a salariilor ar fi de circa 15 milioane de lei pe an.

Printre modificările aduse textelor de lege din vechea ordonanță, la art. 4, se introduce un nou alineat: ”Personalul din cadrul Administrației Fondului implicat în gestionarea Fondului pentru mediu din care se finanțează proiectele/programele de mediu, beneficiază de majorarea salariului de bază cu până la 50%, în limita alocării bugetare, pe perioada desfășurării în acest domeniu”.