Pornit într-un prematur turneu electoral, cu prezențe fizice, în studiouri la B1TV, Digi 24 și, într-un final la Radio România Actualități, Nicușor Dan a concluzionat că ”iarna pe care tocmai am trecut-o a fost mai bună din punctul de vedere al serviciului, decât iarna precedentă şi mai bună decât…”
Mulţi ascultători Radio Romania se întreabă dacă va fi mai bine, va fi mai cald iarna următoare, dacă vom avea apă caldă…sau trecem la centrale de apartament, a transmis realizatorul emisiunii, Cătălin Cârnu.
Citește și: A fost aprobat Regulamentul Parcului Natural Văcărești!
”După mulţi ani în care a fost tot mai rău, din iarnă în iarnă, iarna aceasta a fost ceva mai bine”, a răspuns edilul, care a detaliat: ”Deci, iarna pe care tocmai am trecut-o a fost mai bună din punctul de vedere al serviciului, decât iarna precedentă şi mai bună decât… Vă aduc aminte că în primul an de mandat, deci în iarna 2020 spre 2021, înainte de Crăciun, a fost o uriaşă avarie şi jumătate din Bucureşti n-a avut căldură în plină iarnă vreo două săptămâni. Am avut în iarna care a trecut, cea mai friguroasă lună a fost februarie şi funcţionarea a fost foarte bună, în sensul că am avut zile întregi în care n-am avut avarii şi toată lumea a avut căldură”.
Apoi, ușor bâlbîit, primarul a continuat: ”Cu apa caldă… am mai avut lipsă de parametri. E o boală grea care necesită timp pentru a fi rezolvată. Pe de o parte, am mărit numărul de kilometri pe care i-am făcut, pe care i-am schimbat, am ajuns la 32 în ultimul an, iar anul ăsta o să deschidem vreo 20 de şantiere, spre deosebire de cinci-şase care au fost anul trecut. Am montat acea centrală, provizoriu, prima oară când se pune o centrală după Revoluţie, în zona Titan.
Aşa cum era sistemul construit, am avut două centrale mari în sud, două centrale mari în vest şi două centrale mari în nord-est, la care am renunţat, din păcate. Şi acum, prima oară am pus această centrală provizorie la Titan, a fost gata în jur de 1 februarie, dacă-mi aduc bine aminte, şi ea a echilibrat foarte bine sistemul şi asta a ajutat ca în februarie să funcţioneze mai bine.
Anul ăsta vrem să mai mutăm 20 de centrale mai mici pe puncte termice, care sunt capete de reţea. Centrala de apartament, pe de altă parte, e o decizie individuală, însă pentru mine, ca primar…vreau să spun că noi deservim în momentul de faţă 550.000 de apartamente. Pentru aerul din Bucureşti ar fi o catastrofă ca 550.000 de apartamente să se treacă de la încălzirea centralizată, unde ai nişte CET-uri la marginea oraşului, cu nişte turnuri înalte care duc factorii de poluare în afara oraşului, la centralele de apartament”.
De precizat că zilele acestea, circa 10 zile, peste jumătate din București nu a beneficiat de apă caldă, în condițiile în care căldura a fost oprită acum circa o lună, deși, noapte de noapte în Capitală se înregistrează temperaturi de sub 10 grade! De altfel, situația se menține și în prezent, cu mențiunea că pe țevile de apă caldă nu mai curge apă rece, ci apă călâie!