În vreme ce primarul general se plimbă prin țară, fiind foarte ocupat cu propria candidatură la Președinție, Capitala strânge datorii. Și nu vorbim aici despre Gabriela Firea sau Sorin Oprescu, despre greaua moștenire, ci despre datorii făcute în ultimele șase luni, care se ridică la o valoare uriașă, relevă o analiză a celor de la dcnews.ro
În cadrul conferinței Energy Forum, organizată pe 25 martie, Claudiu Crețu, Director General Electrocentrale București, a criticat Primăria Generală a Capitalei, condusă de Nicușor Dan, pentru lipsa de dialog și pentru datoriile acumulate față de Electrocentrale București.
El a menționat că, deși în presă apare informația că Primăria Generală nu mai are datorii, în realitate există o datorie actuală de 1 – 1,2 miliarde de lei, reprezentând facturi neplătite din ultimele șase luni.
De asemenea, Crețu a mai spus că problema nu se regăsește doar la nivelul avariilor și întreruperilor punctuale ale sistemului de termoficare, ci în lipsa unei viziuni pe termen lung pentru modernizarea infrastructurii energetice, care funcționează încă pe baza unor CET-uri din anii 1964. „Vina este reprezentată de cei 20 de ani, poate și mai mult, în care sistemul de termoficare a fost uitat, lăsat efectiv în degradare. Vina este modalitatea de organizare a Bucureștiului, în care, din păcate, nu întotdeauna există un dialog, o cooperare între Primarul general și primarii de sectoare. Și așa vedem, auzim de cheltuieli în noi specii de flori, noi modele de băncuțe prin oraș, dar din păcate, sistemul – infrastructura energetică are probleme. Cea mai mare problemă este lipsa de dialog. Unde ne aflăm astăzi? Ne aflăm în situația în care, iarăși, vorbim despre acele datorii de 1 – 1,2 miliarde. Citesc prin presă că Primăria Capitalei nu are nicio datorie, că a ieșit din faliment, totul e perfect la București.
Dar datoria de 1,2 miliarde este actuală și sunt facturile din ultimele șase luni. Nu vorbim despre datorii vechi, de pe vremea primarului Oprescu sau Firea, alte datorii. Vorbim despre ultimele șase luni.
Faptul că sunt avarii, că sunt probleme punctuale, o zi, două, trei… Nu este atât de grav! Ce este cel mai grav?! Ceea ce facem în următorii 10-20-30 de ani! Astăzi funcționăm cu CET-uri din anii 1964. Cârpim țevi. Dar mai departe? Care este viziunea?”, a dezvăluit Claudiu Crețu.
Gestionarea deșeurilor și investițiile în CET-uri: o oportunitate ratată pentru București
Claudiu Crețu a mai semnalat faptul că Bucureștiul pierde anual oportunități imense de valorificare a deșeurilor ca resursă energetică, iar investițiile în CET-uri sunt periclitate de blocajele financiare și lipsa de strategie, atrăgând sancțiuni și costuri uriașe.
„Orașele civilizate din Europa folosesc deșeurile ca resursă energetică. Noi depunem la groapă toate deșeurile. Iată o resursă care se pierde! Vorbim de București. Și cantitatea e enormă! București-Ilfov are o cantitate enormă de deșeuri, îngropată în pământ. Infringement, sancțiuni etc. Și nu o folosim ca resursă energetică. Nu mai spun de biomasă, resturi din toaletări etc. În al doilea rând, investiții în CET-uri. Am depus anul trecut, pe Fondul de Modernizare, am semnat trei contracte, iar în acest moment trebuie să co-finanțăm aceste proiecte. Evident că orice instituție bancară se uită în cifrele noastre. Și prima întrebare este: ‘Când încasați banii de la Primăria București?’
Iată că acest joc cu datoria riscă să pericliteze investiții și atragere de fonduri europene de sute de milioane de euro – 400 de milioane de euro. Evident, nu e acum momentul de discuție, n-ai cu cine vorbi. E perioadă electorală. După 18-19 mai să vedem cu cine stăm de vorbă și ce soluții sunt.
Dincolo de discuții, realitatea este: CET-uri din 1964, e nevoie de investiții și de plata acestor facturi, astfel încât să putem co-finanța proiecte. De ce să facem CET-uri noi? Ca să consumăm gaz aproape la jumătate, ca să avem independență energetică, ca să avem emisii mai mici de carbon – acele certificate care ne îngroapă, pe care plătim 100 de milioane anual. Ca să fim eficienți!”, a concluzionat Claudiu Crețu.
PS În ședința Consiliului General de azi, 27 martie 2025, ar fi trebuit să se voteze bugetul Capitalei pentru anul în curs! La solicitarea Primarului General, acest punct a fost retras de pe ordinea de zi! Prin urmare, la 3 luni de la începutul anului, București rămâne fără bani!