Nicușor Dan, aflat pe scaun lîngă Marcel Ciolacu, îl roagă pe Daniel Băluță să intervină la Alexandru Rafila

699

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a lansat miercuri seara un apel la ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în vederea mutării activităţii de la Maternitatea Bucur, astfel încât să poată fi începută consolidarea acesteia, finanţată printr-un proiect PNRR.

În neputința lui, demonstrându-și incapacitatea de a dialoga pe chestiuni serioase, Nicuşor Dan l-a îndemnat pe primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, să discute cu Alexandru Rafila, în vederea deblocării acestei situaţii.

Citește și: Trei asocieri de firme au depus oferte pentru extinderea Magistralei M4 de metrou

Aceasta, în condițiile în care primarul general participa la lansarea proiectului de construcție a unui corp nou de spital de psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului  Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”, din sectorul 4. Iar alături de el se afla chiar Prim Ministrul României, Marcel Ciolacu, omul în subordinea căruia fucționează Rafila.

Având prune în gură, i-a fost jenă să-l roage pe Ciolacu, cu care se hlizea nonstop, dar a preferat să facă un apel public la adresa primarului sectorului 4, absent de la eveniment: „Domnul Băluţă, dacă doreşte, să îl roage pe colegul său de partid, domnul Rafila, să deblocheze situaţia de la Maternitatea Bucur, care este în clasa întâi de risc seismic, atestată de un expert – deci nu poveşti – şi pentru care avem fonduri din PNRR de doi ani. Numai că domnul Rafila nu dispune ca această activitate să se mute în alte maternităţi din Bucureşti, astfel încât noi să putem să consolidăm o clădire care este în clasa întâi de risc seismic”.

Edilul general a menţionat că a făcut solicitări „nenumărate” din 2022 în vederea mutării activităţii de la maternitate, de pe vremea când prim ministru era Nicolae Ciucă, omul pe care a anunțat că-l susține la președinția României, semnând adeziune pentru acesta. El a reamintit că proiectul este finanţat prin PNRR şi termenul de realizare a investiţiei este 2026. „Am făcut cerere inclusiv să lucrăm într-un corp şi activitatea să se restrângă în celălalt corp. Niciun răspuns. Banii sunt din PNRR”, a afirmat el.

În septembrie 2023, Nicuşor Dan anunţa că a atribuit lucrările de proiectare şi execuţie pentru renovarea şi consolidarea Corpurilor A şi B ale Maternităţii Bucur. „Cele două clădiri vor fi renovate cu fonduri PNRR. Valoarea finanţării nerambursabile este de 35,3 milioane lei, iar perioada de implementare este de 40 de luni de la semnarea contractului de finanţare. Printre lucrările care se vor efectua se numără asigurarea structurii de rezistenţă a clădirilor (consolidarea fundaţiilor, a subsolului tehnic, introducerea unor pereţi structurali din beton armat etc.), consolidarea seismică şi reabilitarea termoenergetică”, anunța edilul general pe Facebook, fără ca acest lucru să aibă un corespondent în realitate.

Precizăm că până atunci, adică până în 2026, cât Nicușor Dan tot așteaptă să-i pice bani din cer, sau cerând bani acolo unde nu există, Daniel Băluță s-a apucat să construiască o maternitate nouă, în curtea Spitalului Sf. Ioan. Pentru edificarea acestei noi facilități medicale, Sectorul 4 folosește fonduri europene în sumă de 50 de milioane de euro. Va fi  cea mai nouă și mai modernă maternitate din România. Ea va funcționa în două corpuri de clădire, cu regimul de înălțime de S + P + 3E, respectiv S + P + 4E, va avea o suprafață construită desfășurată de aproximativ 13.000 mp și va îndeplini toate cerințele de siguranță, securitate și funcționalitate specifice infrastructurii de sănătate. Unitatea medicală care începe să se edifice (foto) va dispune de un număr de 166 de paturi.

Toate aceste ”rugăminți” ale lui Nicușor Dan la adresa lui Daniel Băluță vin pe fondul refuzului edilului general de a da autorizația de construcție în regim de urgență Sectorului 4 la Planșeul Unirii, în condițiile în care există finanțare de la Guvern, iar experții s-au exprimat în privința pericolului reprezentat de placa de beton din Piața Unirii. De menționat că această lucrare aparținea Capitalei, dar, din lipsă de fonduri și de idei, a fost predată Sectorului 4. Iar acum, după ce a fost pasată la Sectorul 4, este blocată!