Ministerul Finanțelor alocă încă 115,5 miliarde pentru Catedrala Neamului. Până la urmă aceasta va fi construită în mare parte din bani publici.

1172

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat aseară că va suplimenta bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 147,8 milioane de lei, din care cea mai mare parte va fi alocată proiectului care vizează construcția Catedralei Mântuirii Neamului.

Conform datelor MFP, o sumă de 115,5 milioane este destinată pentru Catedrala Mântuirii Neamului. În această seară, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat la postul de televiziune Digi 24 de ce a decis să aloce banii pentru acest proiect.

Eu cred că este normal, logic, de bun simţ şi legal ca pentru un contract aflat în derulare care are nevoie de plăţi şi pentru a respecta ceea ce s-a angajat cu partea de constructori şi pentru un obiectiv atât de important pentru întreaga noastră ţară această Catedrală, să alocăm bani pentru ca în luna noiembrie să fie prima slujbă, cum s-a promis de către Patriarhie, a acestui nou lăcaş de cult, într-un an Centenar şi aşa mai departe. Este o abordare logică corectă. Și în 2015 când eram ministru de finanţe, al rectificarea din vară am alocat o sumă de 25 de milioane lei pentru lăcaşul de cult Catedrala Neamului“, a declarat marţi Eugen Teodorovici pentru Digi24.

Citește și: S-a votat: Primăria Capitalei alocă încă 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

În urmă cu un an, Eugen Teodorovici spunea că biserica ar trebui impozitată şi cerea reprezentanţilor BOR să ajungă în secolul 21.

Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulţi bani. Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgeşte, dar trebuie să găsim un compromis. E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate“, declara în urmă cu un an Teodorovici. Atunci era consilierul fostului premier Mihai Tudose. La o zi după declaraţie a fost eliberat din funcţie,scrie hotnews.ro

Conform sursei citate, în ultimii şapte ani, de când a început construcţia, au fost alocate aproape în fiecare an bani de la bugetul de stat pentru catedrală. Excepţie a făcut anul 2016, dar atunci s-au dat sume importante de bani de la bugetele primăriei capitalei şi a celor de sector. Doar de la bugetul de stat, în perioada 2011-2017, au fost alocate catedralei 150 de milioane de lei.

Sume importante au fost alocate de-a lungul anilor şi de la bugetele locale. Doar în 2017, de la bugetul primăriei capitalei s-au dat pentru catedrală 19,5 milioane. Tot anul trecut, Primăria sectorului 1 a alocat 20 milioane lei, iar Primăria sectorului 5 a alocat şi ea 9 milioane lei pentru catedrală.

Catedrala se construieşte în mare parte cu bani publici. De altfel, chiar recent, s-au dat alte 10 milioane lei de la bugetul Primăriei Capitalei, pe lângă cele 15 milioane alocate deja.