Liceul Mircea Vulcănescu din București și-a schimbat titulatura în „Liceul Economic nr. 1”

1499

Conducerea Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” din Sectorul 4 a schimbat ieri, 5 aprilie 2023, numele instituției de învățământ în „Liceul Economic nr. 1”. 

Consiliul de Administrație al școlii a eliminat, astfel, din titulatura instituției, numele lui Mircea Vulcănescu, antisemit condamnat definitiv pentru crime de război printr-o sentință a Curții de Apel București.

Citește și: Profesoară de la un liceu din sectorul 4, atacată cu un cuțit, de un elev, în timpul orei

„Anunț cu bucurie că în Consiliul de Administrație s-a luat decizia să se schimbe numele instituției de învățământ din Liceul Tehnologic «Mircea Vulcănescu» în «Liceul Economic nr. 1». Decizia a fost luată în unanimitate”, a declarat pentru Edupedu.ro primarul Sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluță.

Edilul a precizat că decizia luată în C.A. nu schimbă modul de funcționare a liceului, „tot liceu economic era, acum nu a făcut altceva decât sa enunțe profilul”.

Circa 100 de persoane au protestat pe 16 februarie 2023 în fața liceului, față de schimbarea numelui instituției. Protestul a avut loc în aceeași zi în care profesorii s-au reunit în cadrul unei ședințe a Consiliului Profesoral, pentru a discuta schimbarea titulaturii “Liceului Tehnologic Mircea Vulcănescu”, după ce Consiliul Local al Sectorului 4 a cerut oficial conducerii liceului să renunțe la numele celui condamnat pentru crime de război. La mișcarea de “glorificare” a lui Vulcănescu a participat și senatorul AUR Claudiu Târziu.

Mircea Vulcănescu a fost condamnat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București din 2019, fiind un criminal de război care nu a fost condamnat politic de comuniști, conform judecătorilor CAB. În Romania, OUG nr. 31/2002 interzice promovarea publică a memoriei persoanelor condamnate pentru crime de război. Prin art. 12 si 13 se interzice în mod explicit acordarea de nume pentru străzi, instituții sau expunerea de busturi, cu excepția muzeelor, reprezentând persoane condamnate pentru crime de război.