Începe plata alocațiilor pentru copiii cu Cerințe Educaționale Speciale din sectorul 4

1530

792 de preşcolari şi elevi cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) din grădiniţele, şcolile şi liceele din sectorul 4, vor primi, începand de săptămâna aceasta,  alocaţiile de hrană şi bani pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jucării, transport, materiale igienico-sanitare și cultural-sportive.

Cei peste 700.000 lei alocați de la bugetul de stat prin Ministerul de Finante, către Primăria Sectorului 4, vor fi plătiți pentru perioada ianuarie – iunie 2018, prin Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ (D.A.U.I.).

Astfel, în timp ce în școlile speciale din sectorul 4 sunt înregistrați 466 de elevi cu cerințe educaționale speciale, în învățământul de masă studiază 326 de astfel de elevi și preșcolari, după cum urmează:

– grădinițe: 20 de preșcolari;
– învățământ primar: 105 elevi;
– învățământ gimnazial: 180 elevi;
– licee: 21 elevi.

Este important de știut că de aceste alocații de hrană și cazarmament beneficiază doar copiii – preșcolari și elevi – care îndeplinesc condițiile legale, impuse de Hotărârea Guvernului nr. 564/2017. Și doar aceia pentru care s-au depus cereri în acest sens. Având în vedere modalitatea în care aceste sume sunt alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, pe liste clare, cei pentru care nu au fost depuse cereri nu mai pot beneficia de aceste alocații. Precizarea este valabilă și în cazul celor care depun cereri pentru plata retroactivă a alocațiilor. Nu mai pot fi plătite alocații neachitate din 2016 și 2017”, a explicat directorul general al D.A.U.I., Ana – Maria Mocăniță.

Citește și: Începe înregistrarea cererilor pentru acordarea ajutorului de încălzire în sectorul 4

Sume totale plătite copiilor, în funcție de vârstă și de frecvența la cursuri

Guvernul a impus, prin aceeași hotărâre, și sumele acordate copiilor cu cerințe educaționale speciale. Astfel, dacă în cazul elevilor, alocația de hrană se acordă în sumă fixă, de 16,60 de lei/zi, iar în cazul preșcolarilor – de 12 lei/zi, valoarea totală a drepturilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jucării etc. variază de la 366 la 844 de lei pe an, în funcție de grupa de vârstă în care se încadrează copilul.

Iată care sunt sumele maxime de care pot beneficia acum copiii cu cerințe educaționale speciale din sectorul 4, pentru perioada ianuarie – iunie 2018, în funcție de grupa de vârstă și de participarea la cursuri:

– Copil de la 3 la 7 ani   – aproximativ 1.710 lei
– Elev de la 7 la 14 ani – aproximativ 1.767 de lei
– Elev de la 14 la 18 ani  – aproximativ 1.838 lei
– Tânăr de la 18 la 26 ani  – aproximativ 1.883 lei

Ce spune legea

Hotărârea Guvernului nr. 564/2017 reglementează strict cine sunt beneficiarii acestor alocații și modalitatea în care aceste sume sunt acordate.

Astfel, potrivit actului normativ, beneficiarii sunt copiii școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar, după cum urmează:

  1. a) copiii cu CES integrați în învățământul de masă, care urmează curriculumul învățământului de masă;
  2. b) copiii cu CES integrați în clase/grupe speciale organizate în învățământul de masă;
  3. c) copiii cu CES din învățământul special;
  4. d) copiii cu CES care necesită perioade de spitalizare mai mari de 4 săptămâni pentru care se organizează, după caz, grupe sau clase în cadrul unității sanitare în care aceștia sunt internați;
  5. e) copiii cu CES care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilități, sunt nedeplasabili, pentru care se organizează școlarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată.

La baza dosarelor depuse pentru obținerea acestor drepturi stă, potrivit aceleiași legi, certificatul de orientare școlară și profesională – documentul/actul oficial eliberat de către centrele județene de resurse și de asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și de Asistență Educațională, denumite în continuare CJRAE/CMBRAE, conform prevederilor legale în vigoare. Acesta cuprinde diagnosticul/deficiența, gradul acestuia/acesteia, în funcție de care copiii cu CES sunt orientați în învățământul de masă sau în învățământul special.

De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, prezența la cursuri este obligatorie pentru acordarea alocației de hrană:

Art. 3, alin. (2) – “Alocația zilnică de hrană se acordă lunar, în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezența școlară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare școlară și profesională.”

Art. 3, alin. (3)  – “Alocația zilnică de hrană nu se acordă pentru zilele în care copiii cu CES au absentat nemotivat, zilele de sâmbătă, duminică, sărbătorile legale și nici în perioada vacanțelor școlare”.