În campania electorală din 2020, Nicușor Dan spunea că Bucureștiul are nevoie de 15 mari parcări de tip park&ride la ieșirile din oraș. Și că pe 13 dintre ele le poate amenaja măcar la sol, în primul mandat, cu bani europeni.
Pe 30 iulie 2020, Nicușor Dan – pe atunci candidat la funcția de primar general – a organizat o conferință de presă în care a vorbit despre cele 15 mari parcări de tip park& ride de care Capitala are nevoie, pentru a-și fluidiza traficul rutier.
Citește și: Intersecția Piața Libertății din Sectorul 4 va fi reconfigurată
Dintre cele 15 parcări pomenite, una funcționa deja. Cea de la Străulești, administrată de Metrorex SA. Pe harta lui Nicușor, aceasta este notată cu P1. A doua parcare despre care vorbea Nicușor Dan în campanie este cea de la Cora Pantelimon (notată cu P2 pe hartă). Un proiect mai vechi, început de Oprescu și adus la circa 50% de administrația Firea. PMB cu Nicușor Dan la conducere a reușit să finalizeze proiectul. Iar acea parcare cu 495 de locuri a fost inaugurată pe 25 mai 2022.
Despre a treia dintre cele 15 parcări – notată pe hartă cu P3 – Nicușor Dan a spus că face parte din proiectul „Penetrație Prelungirea Ghencea – Domnești și Supralărgire Bulevardul Ghencea între Str. Brașov și Terminal Tramvai 41”. Era deja proiectată și nu mai rămânea decât să fie construită, susținea atunci actualul primar general.
Tot atunci, Nicușor Dan a mai amintit și despre o altă parcare – notată cu P4 pe hartă (în sud, între P8 și P9) – care urma să fie construită de Ministerul Transporturilor în sudul Capitalei, în cadrul proiectului Pasajului Berceni, peste Drumul Național de Centură a Capitalei.
Celelalte erau parcări propuse, în următoarele zone:
- a 5-a parcare urma să fie construită în zona Pantelimon
- a 6-a parcare la Cățelu și a 7-a în Titan
- a 8-a în sudul orașului, în zona Popești-Leordeni
- a 9-a tot în sud în drum spre Jilava
- a 10-a spre Bragadiru
- a 11-a în zona Militari
- a 12-a în Chitila
- a 13-a în zona Băneasa, lângă complexul comercial
- a 14-a în Colentina
- a 15-a la Aeroportul Henri Coandă, cu colaborarea administrației aeroportului
„Putem să le realizăm într-un mandat. Dar mai important, încă de la finalul primului mandat, ele pot fi amenajate ca parcări la sol. Trebuie pur și simplu luate aceste terenuri și amenajate ca parcări la sol, nu e foarte complicat… Există bani europeni pentru asta, din POR Axa 4.1, nu există niciun motiv să nu putem să le facem în primul mandat”, declara Nicușor Dan pe 30 iulie 2020.
Toate aceste parcări erau prevăzute a fi conectate la linia unui iluzoriu metrou de suprafață, care urma să fie realizat tot în primul mandat! La acel moment, Nicușor Dan susținea că îi este suficient un mandat de 4 ani la conducerea PMB pentru a aduce proiectul “de la prima hârtie, la prima călătorie”. Ulterior, denumirea de „metrou de suprafață” a fost înlocuită cu cea de „tren metropolitan”.
Din păcate – așa cum nici trenul metropolitan nu va căpăta prea curând forma promisă de Nicușor Dan în campania electorală – nici parcările promise nu vor fi gata până în 2024, potrivit informațiilor comunicate de PMB la solicitarea Spotmedia.ro.
Anul trecut s-au alocat bani pentru park&ride, care nu s-au cheltuit
Spotmedia.ro a întrebat la PMB dacă în 2021 și în 2022 – primii ani cu buget al Capitalei făcut sub coordonarea lui Nicușor Dan – s-au alocat bani pentru construcția de parcări de tip park&ride, în diferite zone din oraș. PMB a răspuns că, în 2022, s-au alocat câte 1.000 de lei pentru începerea proiectelor la mai multe parcări și 10.000 de lei pentru studii de fezabilitate pentru park & ride-uri în viitoarele stații de tren metropolitan. „Din cauza faptului că nu au fost identificate, până la această dată, terenuri care să corespundă cerințelor realizării de park&ride, nu au fost cheltuite fondurile (…) Nu au fost inițiate procedurile de achiziție publică din lipsa identificării terenurilor pentru realizarea acestor parcări”, a fost răspunsul dat de PMB.
Sunt speranțe ca o parcare nouă să poată fi gata până în 2024
Întrebați dacă se estimează să se finalizeze până în 2024 vreuna dintre parcările de tip park&ride, PMB a oferit următorul răspuns, la solicitarea Spotmedia.ro: „Realizarea parcării supraetajate de tip Park&Ride, care face parte din obiectivul de investiții: «Penetrație Prelungirea Ghencea – Domnești și Supralărgire Bulevardul Ghencea între Str. Brașov și Terminal Tramvai 41» are o perioadă de execuție de 24 de luni, de la data începerii lucrărilor de
execuție. Contractul pentru realizarea obiectivului de investiții menționat se află în derulare. (…) Proiectul presupune realizarea unei artere moderne, cu o lungime de aproximativ 6 kilometri, cu linie dublă de tramvai, 2 benzi de circulație pe sens, piste pentru bicicliști, trotuare și spații verzi. Lângă Șoseaua de Centură este prevăzut a se realiza o parcare supraetajată de tip Park&Ride cu 468 de locuri, regim de înălțime P+1E+2E, 90 locuri de parcare pentru biciclete și stație pentru tramvai”.