Facturi uriașe la întreținere pentru bucureștenii care locuiesc la bloc, ”cadoul” de la Termoenergetica: ”Astea sunt prețurile”

1104

Bucureștenii care locuiesc în blocuri racordate la rețeaua publică de termoficare au primit facturile pe luna noiembrie a anului trecut, iar sumele sunt foarte mari, mai ales în condițiile în care nici măcar nu au beneficiat de apă caldă și căldură la parametrii optimi.

Bucureștenilor le-a venit nota de plată după avariile de la sfârșitul anului trecut de la sistemul centralizat e termoficare. Căldura a fost puțină, apa caldă a lipsit cu desăvârșire, dar facturile la întreținere sunt de ordinul a multe sute de lei.

Citește și: Primăria Sectorului 4 anunță că investește în peste 2.000 de locuri în creșe și grădinițe noi

Facturile sunt uriașe la întreținere după primele luni ale sezonului rece. Termoenergetica a dat drumul la căldură de la începutul lunii noiembrie, însă avariile nu au contenit.

La final de toamnă, aproape două mii de blocuri primeau agent termic sub parametrii sau nu aveau deloc apă caldă și căldură. Cu toate acestea, prețurile au fost mari. În medie, pentru un apartament cu două camere facturile ajung la 500 de lei! De asemenea, în Sectorul 3, pentru un apartament cu trei camere, întreținerea a fost peste 700 de lei pe noiembrie, iar în Sectorul 4 de peste 800 de lei.

Compania Municipală Termoenergetica București, aflată în subordinea totală a Primăriei Capitalei, transmite, sec, că acestea sunt prețurile și că locatarii nu înregistrează consum în momentul în care apa caldă și căldura sunt oprite din cauza avariilor.

Într-un răspuns pentru Antena 3 CNN, reprezentanții Termoenergetica au precizat: “Facturile de energie termică sunt întocmite în baza valorilor înregistrate de ansamblul de contorizare, respectiv aparatele de măsură montate la baza blocurilor, atât pe circuitul de încălzire, cât și pe cel de apă de consum. Pe cale de consecință, clienții achită doar energia termică efectiv consumată în instalațiile interioare ale condominiului, atât pentru încălzire cât și pentru apă caldă de consum. Ansamblul de contorizare este echipat cu termometre montate pe circuitele de apă caldă/rece la contoarele aferente circuitului de apă caldă și pe circuitele tur/retur secundar încălzire la contoarele aferente circuitului de încălzire”.

Cele mai afectate de aceste probleme au fost sectoarele 2,4 și 6, zone unde și în prezent există blocuri fără apă caldă și căldură.

Vestea proastă este că pentru decembrie și, mai ales, pentru ianuarie, valoarea facturuilor ar putea fi și mai mare, din cauza scăderii temperaturilor.