Facturi uriașe la întreținere, în București, la început de an. Costurile cu termoficarea au explodat

2985

Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare s-au trezit cu facturi uriașe la încălzire încă din primele zile ale anului. Asta deși problemele legate de furnizarea agentului termic persistă și în acest an.

Cel mai negru scenariu al bucureștenilor care încă mai sunt racordați la sistemul public de încălzire s-a adeverit chiar în primele zile ale anului 2023. Chiar dacă în ultimele două luni mii de blocuri au fost fără apă caldă sau căldură, facturile au ajuns la câteva sute de lei.

Citește și: 19 intersecții din Capitală sunt supravegheate video printr-un sistem cu recunoaștere facială. Lista intersecțiilor monitorizate

Scumpirile din 2022 au aruncat în aer facturile oamenilor la întreținere, asta deși sute de mii de bucureșteni au înghețat în locuințe în ultimele două luni sau au încălzit apa pe aragaz pentru a se spăla.

De exemplu, pentru un apartament cu 2 camere în București, fără apă caldă și căldură cel puțin jumătate din luna noiembrie, oamenii au acum de plătit undeva între 400 și 500 de lei la întreținere. Iar pentru un apartament cu 3 camere, costurile se situează între 600 și 900 de lei!

Întreținerea lunii noiembrie este cu 37% mai mare decât media lunii noiembrie din ultimii doi ani. Costurile cu termoficarea sunt cu 58% mai mari decât în ultimii doi ani, la gaz creșterea e de două ori și jumătate iar la electricitate creșterea e de aproape cinci ori. În sumă totală întreținerea aceasta depășește orice întreținere din ultimii 7 ani, o spun administratorii de blocuri.

Nicușor Dan: “Voi răspunde în viitor”

Cu doar câteva zile înainte de Revelion, peste 1.000 de imobile din București au rămas fără apă caldă și căldură, în urma unor avarii la rețeaua de termoficare ce au apărut în toate cele 6 sectoare ale Capitalei.

Fostul director RADET, Radu Opaina, a declarat că Bucureștiul se află înt-o situație mai rea ca acum mai bine de 30 de ani, când nu exista căldură în apartamente. „Este mult mai rău ca acum 30 de ani. Acum, și fără căldură, și fără apă caldă, și cu banii luați”.

Întrebat despre această situație, pornită deja cu costurile uriașe aferente lunii noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a răspuns: “Sunt convins că veți pune această întrebare la o conferință ulterioară, adică în viitor”!