EXCLUSIV: Scandalul de la Colegiul Șincai! PREȚURI DUBLE pentru parchet, mobilier și bureții de șters tabla

1762

Prețuri duble plătite unor furnizori de casă pentru băncile elevilor, pentru parchet, pentru bureții de șters tabla și sume exagerate decontate pentru „întreținerea dulapurilor”, abonamente la baze de date cu legi și servicii care oricum intră în competența unora dintre angajații liceului. Acestea sunt doar câteva din adevăratele mize ale scandalului declanșat recent, de directorul Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, Silvia Mușătoiu.

Profesoara s-a declarat nemulțumită de decizia autorității locale de a le impune directorilor unităților de învățământ din Sectorul 4 să ceară acordul primăriei pentru cheltuielile pe care vor să le facă din banii publici, alocați de Consiliul Local al Sectorului 4. De la prima sa postare pe Facebook și până la un scandal care a ajuns până la Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a fost doar un pas. Ușor, ușor, declarațiile s-au scurs precum picăturile de ploaie, îmbrăcând situația într-una menită să creeze aparența că primăriile sunt un soi de bau-bau, în timp ce directorii de școli sunt Zeii corectitudinii.

În realitate însă, se pare că motivele reale ale directorului de la Șincai sunt diferite de cele declarate. Altfel nu ne explicăm cum directorul care i-a convins pe profesorii liceului, pe elevi și chiar pe părinții acestora, că vrea să cumpere doar ce e mai rentabil și mai bun, a plătit chiar și de două ori mai mult pentru un metru pătrat de parchet, pentru o bancă pentru elevi și un scaun, ori pentru un banal burete de șters tabla.

Potrivit surselor noastre, în 2018, Colegiul Șincai a plătit 662 de lei pentru un pupitru cu scaun, în timp ce același model de mobilier ar fi putut fi achiziționat cu doar 350 de lei, iar pentru un burete magnetic de șters tabla a dat 11 lei, fără TVA, în loc de 5 lei, cât ar fi costat dacă cei care s-au ocupat de achiziție ar fi dat o simplă căutare pe internet.

În plus, pentru un metru pătrat de parchet laminat, școala a achitat 60 de lei, în loc de 30 de lei, cât este media pieței pentru același produs și totodată, media prețurilor prinse în contractele-cadru ale Primăriei Sectorului 4, contracte pe care directorul Colegiului Gheorghe Șincai le contestă acum. Acestea, dar și alte produse pe care le vom menționa mai jos, vin de la de la aceeași garnitură de societăți, furnizori preferați de directorul Silvia Mușătoiu. Dovada ne-o oferă chiar sistemul electronic de achiziții publice, care arată cât se poate de clar faptul că procedurile ulterioare anunțului unității de învățământ privind o anumită nevoie își găsea de îndată, uneori în termen de doar câteva secunde, potrivirea perfectă cu oferta uneia dintre societățile menționate mai sus.

Citește și: Conflictul între primarul Băluţă și directoarea Colegiului Şincai continuă: Vrea să cheltuie banii după bunul plac

Domnul Primar al Sectorului 4, Daniel Băluță, a modificat acest contract de management administrativ-financiar în mod abuziv, adăugând un articol prin care finanțarea unităților de învățământ arondate se va face în mod condiționat, achiziția bunurilor sau serviciilor necesare făcându-se numai cu acordul dânsului și de la furnizori nominalizați și agreați de dumnealui”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă Ministrului Educației, Primarului Sectorului 4 și Inspectoratului Școlar al Municipiului București, de către un grup format din profesorii și sindicaliștii Colegiului Șincai, susținuți de părinții elevilor liceului.

Demersul grupului Șincai ar fi fost unul lăudabil în ideea de susținere a directorului unei școli, dacă evidențele contabile nu ar fi dovedit contrariul și aici facem referire la diferențele de preț prezentate mai sus și nu numai, având în vedere că majoritatea achizițiilor de la Șincai sunt efectuate la prețuri mai mari decât cele pe care primăria le-a obținut în urma licitațiilor publice materializate în contracte-cadru.

În aceste condiții, este destul de evident că motivul impunerii decise de primărie este legat strict de felul în care se cheltuie banii publici și anume: necontrolat sau controlat.

Spre exemplu, anul trecut, când Colegiul Șincai nu dădea socoteală pentru banii cheltuiți, managementul școlii a făcut nu doar achiziții discutabile, ci și plăți pentru servicii mai mult sau mai puțin cuantificabile: 2.200 de lei pentru un abonament anual la o bază de date cu legi actualizate la zi, în condițiile în care ar fi putut găsi aceleași informații, pe alte site-uri de profil autorizate, pentru doar 300 de lei/an. Iar diferențe importante de preț se pot regăsi și la capitolul consumabile: hârtie de copiator (24.49 lei la Șincai, față de 15.56 în contractele primăriei), registre, cretă, tonere, tastaturi pentru calculator (89 de lei la Șincai, față de 45 de lei pe site-urile de profil) și alte asemenea bunuri la costuri spraevaluate, cum ar fi un fileu de volei cumpărat de Colegiul Șincai cu 251 de lei, care în realitate poate fi achiziționat cu sume cuprinse între 96 și 165 de lei, sau camere de supraveghere cumpărate la preț de 213 lei, în loc de 167 de lei, cu cât poate cumpăra primăria.

Mai mult decât atât, deși unitatea are angajați în serviciul administrativ, conducerea a considerat necesară și contractarea unui serviciu de „întreținere dulapuri”, care a costat nu mai puțin de 4.000 de lei lunar!

Citește și: Buget 2019.Daniel Băluță: Bugetul sectorului 4 va fi mai mare decât anul trecut

Un alt serviciu care în mod normal este în sarcina Secretarului, sau Secretarului Șef al unității de învățământ – întocmirea declarațiilor rectificative pentru Casa de Pensii, declarații aferente perioadei 2009-2013 – a fost externalizat, de asemenea, școala plătind doar pentru completarea câtorva hârtii 1.000 de lei. Și verificarea stingătoarelor de incendiu este o activitate bine plătită la Șincai. În timp ce majoritatea instituțiilor publice și chiar și societăți private plătesc aproape 5 lei pentru un stingător verificat, colegiul a achitat anul trecut 13 lei de bucată, pentru un lot de 78 de stingătoare.

Și cărțile sunt mai scumpe pentru Șincai

Chiar și cărțile au intrat, în cazul Colegiului Șincai, în categoria de achiziții de lux. Cel puțin, asta rezultă din prețul plătit pentru un exemplar din „Amintiri din copilărie Vol. 3” – 22.55 lei, față de 13,99 lei, cât costă același volum, de la aceeași editură, pe site-urile de profil. Mai jos, alte câteva exemple care înfățișează aceeași situație:

– „Vălul pictat” – 22,61 de lei la Șincai, 14 lei pe site-urile de profil

– „Iubita locotenentului francez” – 26.01 lei la Șincai, 17,99 pe site-urile de profil

– „Mic dejun la Tiffany” – 22,61 în actele de la Șincai, 14,99 lei pe site-urile de profil.

– „Fata cu portocale” – 22, 55 la Șincai, 13,99 lei pe site-urile de profil.

– „Prea multă fericire” – 45,22 la Șincai, 27,95 lei pe site-urile de profil.

Primarul refuză să comenteze situația

Am încercat să obținem un punct de vedere al primarului Daniel Băluță cu privire la situația explicată mai sus, însă acesta a refuzat dialogul. „Nu comentez nimic pe acest subiect! Școala nu este câmp de bătălie politică”, a susținut primarul.