Este grevă mascată la metrou. Mulți mecanici de tren au intrat în concediu medical. Timpii de așteptare s-au dublat

752

Este haos la metrou, după ce mecanicii de tren au intrat în concedii medicale. Pe șine circulă mai puține garnituri de tren și în consecință timpii de așteptare s-au dublat.

Sindicatul angajaților a anunțat la începutul săptămânii că intră în grevă japoneză, dar susține acum că nu are informații despre o grevă mascată.

Citește și: Linia M2 se extinde cu două stații, iar stațiile „Constantin Brâncoveanu” și „Apărătorii Patriei” vor beneficia de căi noi de acces

În stația de la Piața Unirii, călătorii sunt nevoiți să aștepte și după al doilea sau chiar al treilea tren, din cauza deficitului de trenuri. De pildă, doar pe magistrala 2, cea mai aglomerată din Capitală, au fost anulate trei trenuri, după ce mecanicii de tren au intrat în concedii medicale. Conducerea Metrorex a anunțat că se încearcă suplinirea personalului necesar, pentru a readuce la normal programul de circulaţie.

Mecanicii de tren sunt nemulțumiți de salarii, în condițiile în care salariul mediu net la Metrorex este de 7000 de lei, la care se adaugă diverse sporuri.

O situație asemănătoare a avut loc la TAROM, în vara lui 2024, când zeci de curse au fost anulate, după ce piloții au acuzat probleme de sănătate. Și în acea situație piloții erau nemulțumiți de condițiile de muncă și a salariilor mici.

Sindicaliștii Metrorex cer creșterea salariilor

Acum câteva zile, pe 3 februarie, Uniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a decis declanșarea unei greve japoneze de atenţionare a călătorilor şi a personalului de decizie cu privire la situaţia în care se află metroul urmând ca, dacă solicitările sindicaliştilor nu vor fi ascultate, în 10 februarie aceştia să declanşeze o grevă de exces de zel.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de ordonanţa trenuleţ, care le-a anulat creşterile salariale negociate şi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă încheiat la începutul lui decembrie 2024, dar care presupune şi o subfinanţare a companiei.

USLM a organizat, săptămâna trecută, pichete de protest în faţa Guvernului şi a Ministerului de Finanţe, cerând creşterea salariilor conform Contractului Colectiv de Muncă încheiat la finele anului trecut şi finanţarea corespunzătoare a companiei.

Despre situația actuală, sindicatul susține acum că nu are informații despre o grevă mascată.