Eduard Novak după ce a postat mesaj de felicitare la adresa campionului David Popovici: “N-am postat eu”

941

David Popovici (17 ani) este campion mondial în proba de 200 de metri liber! A devenit primul înotător din istoria României care ia aurul la o astfel de competiție! Printre cei care s-au făcut că-l felicită s-a numărat și Eduard Novak, ministrul Sportului, care a făcut o postare bilingvă în acest sens, după care a spus că n-a postat el!

Timpul reușit de David Popovici la Budapesta este al 4-lea din istoria probei de 200 de metri liber. Doar Paul Biedermann, deținătorul recordului mondial, și legendarii Michael Phelps și Yannick Agnel sunt în fața lui. Performanța lui Popovici este cea mai bună din ultimul deceniu.

David a fost la bazinul de înot de la școala 190

David Popovici abia împlinise 17 ani, în septembrie, când a participat la deschiderea anului școlar 2021/2022, alături de Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației, și de primarul sectorului 4, Daniel Băluță, la școala 190, singura care beneficiază de bazin de înot din București. Tocmai se întorsese de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde pierduse pentru doar două sutimi medalia de bronz la proba de 200 de metri liber.

Citeste si: După apă caldă, Bucureștiul rămâne și fără curent

Campionul David Popovici a fost încântat de condițiile găsite la bazinul de la Școala Gimnazială Nr. 190. Sportivul i-a îndemnat pe elevi să folosească la maximum ceea ce școala le pune la dispoziție și să-și urmeze visul. „Orice școală care are un bazin de înot, un teren de bachet sau o pistă de atletism, îl va face pe elev să se îndrăgostească de sport. Îmi place foarte mult cum arată bazinul de aici de la Școala Nr 190. Acesta este mirosul meu preferat, mirosul de clor”, afirma, campionul David Popovici, după ce a luat contact cu bazinul.

Ministrul, dat în vileag de un fost jurnalist sportiv

Performanța lui David Popovici (17 ani), care a cucerit medalia de aur la proba de 200 m liber la Campionatele Mondial de Natație, i-a adus acestuia o mulțime de mesaje de felicitare. Printre cei care i-au trimis mesaje lui Popovici se numără și Eduard Novak, ministrul Sportului. Acesta a postat un mesaj pe Facebook, atât în română, cât și în maghiară, așa cum face orice postare oficială din postura de Ministru al Sportului.

Fostul jurnalist sportiv Florin Gongu a remarcat o diferență între cele două mesaje postate de ministrul Novak, etnic maghiar, numit în Guvern din partea UDMR, relatează gsp.ro. Concret, în limba maghiară sintagma „Toate inimile României au bătut azi” s-a transformat în „Toate gândurile noastre i-au dat putere azi”. “Practic, din exprimare, acest ministru îi scutește pe etnicii maghiari de supliciul de a se simți români! Se pare că omul nu știe să scrie România în limba maghiară”, a remarcat, pe facebook, Florin Gongu!

Cum a reacționat Eduard Novak: „Sună mai bine așa”

Într-o intervenție în această dimineață, Novak a încercat să explice mesajul și s-a apărat, absolut penibil, spunând că nu el postează pe contul său oficial de Facebook. „Nu eu postez, nu eu traduc. Cine a tradus a considerat că sună mai bine așa. Eu nu am ce comenta. Maghiara nu se traduce cuvânt cu cuvânt. Nu mai speculați pentru că nu are sens”, a spus Eduard Novak la ProArena.

Concluzie: Fără cuvinte!

Între timp, David Popovici a concurat azi dimineață în seriile la 100 de metri liber. S-a calificat în semifinalele din această seară, de la ora 19:31, cu cel mai bun timp, devansîndu-l pe campionul olimpic Caeleb Dressel. Cu siguranță, David Popovici se va califica în finală! De altfel, semifinalele de azi și finala de mâine, 22 iunie, vor fi transmise în direct de TVR 1.

Later edit: David Popovici s-a calificat în finală cu cel mai bun timp al semifinalelor și pornește ca mare favorit, de pe culoarul 4, în finala programată la ora 19:25!