Cunoscut în trecut drept unul dintre cele două mai sărace sectoare din Capitală, Sectorul 4 a reușit în ultimii ani, grație investițiilor publice, să lase în urmă statutul de zonă defavorizată și să devină unul dintre vârfurile de lance ale dezvoltării orașului.
Primăria Sectorului 4 a reușit să lărgească artere mari de circulație, să construiască un pasaj rutier suprateran și parcări, să prelungească Magistrala M2 de metrou cu o stație, până la Șoseaua de Centură, și să investească semnificativ în infrastructura educațională și în cea de sănătate, este concluzia la care a ajuns bucurestifm.ro.
O cifră semnificativă, din punctul de vedere al dezvoltării Sectorului 4 este cea care ține de bugetul acestuia. Astfel, anul trecut, la un buget previzionat de circa 1,5 miliarde de lei, Primăria a încheiat anul cu o execuție bugetară de circa 5 miliarde de lei! Diferența este reprezentată de fondurile din programe guvernamentale și europene de dezvoltare, pe care primăria lui Daniel Băluță a reușit să le atragă și să le și valorifice.
Mai departe, în prima jumătate a acestui an, va fi dat în folosință nodul intermodal de la Eroii Revoluției, investiție finalizată în mai puțin de doi ani de zile de la preluarea administrării zonei de la Primăria Capitalei, conform edilului Daniel Băluță.
Primăria Sectorului 4 a demarat și lucrările de la Pasajul peste Șoseaua Berceni, dintre Șoseaua Turnu Măgurele și Strada Ion Iriceanu, prin relocarea rețelelor de utilități. În plus, se lucrează la studiul de fezabilitate pentru un al treilea pasaj, cel care va sub sau supra-traversa Șoseaua Olteniței.
În ultimul trimestru al acestui an, Primăria Sectorului 4 va lansa procedura de achiziție publică pentru Magistrala M4 de Metrou, tronsonul de la Gara de Nord până la Piața Progresul. Și tot în cursul acestui an va fi lansată licitația pentru prelungirea Magistralei M2 de metrou cu trei stații, către Comuna Berceni, care va realiza, în premieră, conectarea Bucureștiului cu Județul Ilfov, prin transportul subteran, a spus pentru București FM, Daniel Băluță, edilul Sectorului 4.
Investițiile Primăriei Sectorului 4 vor continua și la nivelul infrastructurii de sănătate. Astfel, în cel mai scurt timp, va fi dat ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectarea și execuția, de la zero, a Maternității dn curtea Spitalului „Sfântul Ioan”. Lucrările ar urma să demareze în prima jumătate a acestui an.
La începutul verii acestui an, vor demara lucrările de construcție a celui de-al treilea modul, cel de chirurgie, al Ambulatorului de Stomatologie, pentru Universitatea de Medicină și Farmacie București, promite edilul sectorului 4.
Investițiile în infrastructura educațională vor continua și ele. Astfel va continua programul de consolidare a unităților de învățământ, dar și cel de conformare la standardele de securitate la incendiu. În următoarele luni, vor fi redate copiilor și dascălilor un număr de șapte unități școlare. Iar, la începutul următorului an școlar, va fi dat în folosință Liceul „Mihai Eminescu”.
Și Parcul „Tudor Arghezi”, deschis în septembrie 2023, va fi extins cu încă 5 hectare, iar, în imediata vecinătate a acestuia, vor fi construite o creșă, o grădiniță și o școală. Asta pentru că necesarul de locuri în rețeaua educațională publică din Sectorul 4 este în continuă creștere.
Odată cu modificarea structurii populației, această zonă a Capitalei a cunoscut o dinamică demografică deosebită. Astfel, numai anul trecut, s-au înregistrat peste 13 mii de nașteri, în Sectorul 4, a explicat Daniel Baluță.
Rețeaua de intervenție la incendii a Inspectoratului pentru Situații de Urgență se va extinde, prin construcția unei noi unități de pompieri – după cea din Aleea Perșani, în zona Tineretului. Investiția va demara până la finele acestui an. Noua stație de pompieri, cu o suprafață de 500 de metri pătrați, va fi dotată cu o autospecială, pentru stingerea incendiilor, și o ambulanță.
Pentru continuarea investițiilor, în Sectorul 4, Primăria locală mizează, în continuare, pe atragerea de fonduri europene și guvernamentale. Edilul spune că, dintr-o zonă subdezvoltată, defavorizată, timp de peste 30 de ani de zile, Sectorul 4 are șansa de a deveni un hub de dezvoltare economică și socială, care să ofere o calitate a vieții ridicată cetățenilor săi, tocmai prin accesarea fondurilor europene nerambursabile și guvernamentale.
„Din păcate, Sectorul 4 nu a fost, sub nicio formă, un sector privilegiat. Gândiți-vă că, inclusiv astăzi, Bucureștiul este polarizat. Discutăm despre o forță financiară diferită pentru sectoarele 1, 2, 3, dacă vreți, chiar și 6 – pentru că și Sectorul 6 are un buget consistent, în timp ce sectoarele 4 și 5 au reprezentat și încă mai reprezintă o zonă extrem de sub-finanțată a Capitalei. De aceea, și Capitala s-a dezvoltat mai mult către zona de Nord și mult mai puțin către zona de Sud. Faptul că, în ultimii ani, Sectorul 4 a cunoscut o relansare și o dezvoltare s-a datorat exclusiv investițiilor care au avut ca sursă de finanțare banii europeni. Fără aceste fonduri, era imposibil să discutăm, astăzi, de ceea ce reprezintă Sectorul 4. Am fi discutat de blocuri cojite, de străzi abandonate, de unități școlare fără autorizație de securitate la incendiu, aflate în risc seismic. Încă mai este enorm de făcut, dar mulțumim lui Dumnezeu că există aceste programe, care reprezintă șansa de dezvoltare a comunității noastre. Nu există sursă de finanțare, program european, program guvernamental pe care să nu îl accesăm – începând de la panouri fotovoltaice, stații de încărcare electrice și terminând cu programele de combatere a excluziunii sociale”, a declarat Daniel Băluță pentru București FM.
Edilul a mai precizat și că investițiile publice în infrastructura de toate tipurile, de la cea rutieră, până la cea educațională, atrag și investiții private, care, la rândul lor, generează locuri de muncă bine plătite pentru oamenii din Sectorul 4 și venituri la bugetul local.
Astfel, investițiile autorității locale generează dezvoltare economică și socială, sporesc calitatea vieții, în comunitatea locală.
De menționat că actuala administrație din Sectorul 4 a continuat și a dinamizat dezvoltarea începută în mandatele primarilor anteriori și colaborează cu toate autoritățile centrale și locale, indiferent de coloratura politică sau de simpatiile ori antipatiile personale – de la Guvern, ministere și până la Consiliul Județean Ilfov și chiar Primăria Capitalei.