Daniel Băluță: ”În 2024 rezolvăm partea de proiectare, iar în 2025 ne ocupăm de execuţia lucrărilor la planşeul Unirii”

990

Planşeul care acoperă Piaţa Unirii, vechi de nouă decenii, va fi reparat din 2025, a anunțat primarul sectorului 4, sector responsabil pentru lucrările de acolo.

Prezent pe şantierul pasajului „Europa Unită”, primarul Daniel Băluţă a vorbit şi de alte proiecte de infrastructură, printre care şi despre lucrările de la planşeul Pieţei Unirii.

Citește și: Pasajul Europa Unită va fi funcțional până la data de 1 decembrie

”Ne îndreptăm vertiginos către finalizarea procedurii, estimăm că până la finalul anului vom avea deja semnat contractul de execuţie pentru planşeu. Aşteptarea pe care o avem este ca până în anul 2024 să rezolvăm toată partea de proiectare, iar începând cu anul 2025 să ne ocupăm de execuţia acestei lucrări. În momentul în care vom finaliza elementele de proiectare vom putea să explicăm cu foarte multă acurateţe cetăţenilor care sunt măsurile compensatorii pentru circulaţia care va fi cu certitudine grav afectată pe durata acestor lucrări”, a detaliat Daniel Băluță, primarul sectorului 4.

Valoarea maximă a proiectului nu ar trebui să depășească 850 de milioane de lei. După semnare, este estimat un termen de nouă luni pentru proiectarea lucrărilor și alte 18 luni pentru execuția acestora.

În ceea ce privește lucrările executate deja în interiorul Pasajului Unirii, primăria susține că acestea nu vor fi afectate fundamental odată cu refacerea Planșeului Unirii, întrucât majoritatea elementelor de siguranță montate în pasaj pot fi demontate și, ulterior finalizării lucrărilor, repuse pe poziție.

Planșeul de ciment de la Unirii, construit în anii 1940, „dirijează” Dâmbovița pe sub pământ din fața Hanului lui Manuc, pe diagonala parcului și se oprește în peretele pasajului subteran rutier. De acolo, râul trece pe sub pasaj și iese din nou la suprafața lângă magazinul ”Unirea”. Construcţia din beton acoperă râul Dâmboviţa pe lăţimea de 32 de metri şi pe lungimea de 360 de metri, de la strada Căldărari până la pasajul subteran Unirii.

Planșeul desparte râul de suprafață, peste el trece pasajul rutier, iar, sub el și sub Dâmbovița, sunt stațiile de metrou Unirii 1 și Unirii 2 și pasajul dintre acestea. Structura inițială a suferit modificări în timpul lucrărilor la magistrala de metrou din anii ’80.

În luna noiembrie 2022, o echipă de specialiști din cadrul Universității Tehnice de Construcții București a efectuat două expertize tehnice pentru a determina starea actuală, atât a Planșeului Unirii, cât și a Pasajului Unirii.

Raportul întocmit de experți semnalează probleme grave ale structurii

Finalizate în luna ianuarie a acestui an, expertizele au încadrat cele două obiective de infrastructură mai sus menționate în starea tehnică IV – nesatisfăcător, ce necesită lucrări urgente de consolidare.

Ca urmare a imposibilității accesului la principalele elemente ale planşeului pentru inspectii, întreținere şi reparații, lipsa totală a lucrărilor de întreținere a planşeului, umiditate extremă dată de ridicarea permanentă a nivelului apei până la nivelul suprastructurii, absența unor curenți de aer pe direcție longitudinalā (constructia este complet închisă la capătul aval) au condus la o multitudine de degradări:

  • armături corodate, beton exfoliat, reduceri de secțiune, vegetație acvatică pe fața betonului și defecte de față văzută la riglele cadrelor;
  • grinzi secundare (nervuri) demolate, zone care se presupune că au fost refăcute în cofraj metalic nerecuperat și care sunt într-o stare avansată de coroziune;
  • grinzi secundare (nervuri) cu secțiune de rezistențā puternic afectată, console scurte la cadrele de rost distruse în întregime ca urmare a infiltrațiilor de apă în rosturi;
  • beton exfoliat, armături corodate și infiltrații locale în placa de beton a planşeului; defecte de execuție și lucrări executate necorespunzător efectuate cu ocazia diverselor intervenții la planșeu
  • degradări la partea carosabilă a străzilor de deasupra planşeului, guri de scurgere, borduri, trotuare pietonale și parapete

Partea carosabilă a străzilor din zona planşeului peste Dâmbovita prezintă degradări de tipul gropilor, faianțărilor precum şi de tipul făgaşelor. Probleme ale căii se regăsesc în zona gurilor de scurgere, a căminelor de utilităti. Cele mai multe guri de scurgere din pasaj funcționează greu, din cauza înfundării lor cu pământ sau nisip precum şi din cauza amplasării lor incorecte. Bordurile care delimitează partea carosabilă sunt vechi, degradate – se mai menționează în expertiza planșeului Unirii.