Cum s-a ajuns ca în București să aștepți și trei ani ca să tai un copac uscat

1338

Până în urmă cu 3 ani, Primăria Capitalei dădea pe bandă rulantă avize pentru toaletarea copacilor, dar și pentru defrișare. De când a venit Nicușor Dan la conducerea instituției, lucrurile s-au schimbat. S-a ajuns la cealaltă extremă că nu se mai dau avize la timp nici pentru copacii uscați.

În perioada 2021-2023 au fost depuse la Primăria Capitalei peste 20.000 de cereri de toaletare și defrișare arbori, multe și din sectorul 4, iar municipalitatea a emis doar 1.400 de avize, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro. De exemplu, peste 20 de copaci din Parcul Motodrom, din Sectorul 2 al Capitalei, uscați de 3 ani, nu au primit nici acum aviz de defrișare.

Citește și: Primăria Capitalei vrea să extindă rețeaua de tramvai cu 11 kilometri în zona de sud a orașului

În prezent există un adevărat blocaj la nivelul municipalității! La nivelul anului 2021 au fost înregistrate 7.614 solicitări ale persoanelor fizice și juridice privind emiterea avizelor de toaletare și defrișare. Municipalitatea a emis doar 149 avize prin care s-a avizat toaletarea a 131 arbori, defrișarea unui număr de 977 arbori și transplantarea a 62 de arbori, potrivit datelor transmise de Primăria Capitalei.

La nivelul anului 2022 au fost înregistrate 9.522 solicitări ale persoanelor fizice și juridice privind emiterea acestor avize. Au fost emise 1.198 avize prin care s-a avizat toaletarea a 2.325 arbori, defrișarea a 1.573 și transplantarea unui număr de 20 exemplare, sunt informațiile furnizate de municipalitate.

La nivelul anului 2023, până în luna mai, au fost înregistrate 3.180 solicitări ale persoanelor fizice și juridice privind emiterea avizelor de toaletare/defrișare, au fost emise 61 avize prin care s-a avizat toaletarea a 347 exemplare arbori și defrișarea a 388.

Faptul că avizele nu se mai emit pe bandă rulantă, iar Primăriile de Sector nu mai sunt lăsate să toaleteze după bunul plac, așa cum se întâmpla până acum, ar fi un lucru bun, însă Primarii de sector se plâng că municipalitatea emite greu sau nu emite deloc nici avize pentru arborii uscați sau cei care prezintă un pericol.

Într-un răspuns scris transmis HotNews.ro, reprezentanții instituției spun că la fiecare solicitare trebuie făcute verificări în teren, iar avizele trebuie semnate de primarul general.

  • „Petițiile înregistrate la nivelul Serviciului Avize și Acorduri prin care persoanele fizice/juridice solicită emiterea avizului de specialitate respectiv toaletare/defrișare (prin petiții se solicită la modul general emiterea avizului de toaletare/defrișare astfel încât nu se poate face o departajare a solicitărilor pe categorii, avizul de toaletare sau defrișare se întocmește ulterior vizitei în teren) se află în diferite stadii de analiză și lucru, având în vedere faptul că sunt necesare verificări în teren ale vegetației dendrologice, precum și analizarea acestora și solicitarea de completări ale documentației, unde este cazul.
  • Precizăm că avizele de specialitate propuse de către experții Serviciului Avize se aprobă de către Primarul General, conform procedurii de lucru a serviciului”, este răspunsul trimis de reprezentanții Primăriei Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Ei susțin că s-au făcut mai mulți pași pentru deblocarea situației, de exemplu, pentru îndepărtarea crengilor uscate și pentru toaletarea arborilor care blochează circulația mijloacelor de transport în comun fiind emise niște avize generale.