Cătălin Dumitru: ”În sectorul 4, interacțiunea cu cetățeanul, sesizările, toate sunt pe platforme digitale. Timpul s-a redus cu 80-90%”

725

Conferința „Smart Cities – Safe Future. Soluțiile care ne vor schimba modul de viață”, organizată de Antena 3 CNN în cadrul platformei România Inteligentă, a fost un prilej pentru administrațiile locale de a-și prezenta proiectele de digitalizare menite să ușureze interacțiunea dintre cetățeni.

La conferință au participat și reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Digitalizarea României (ADR) și ai unor companii  specializate în soluții smart, iar dezbaterile au pus un accent deosebit pe pasul următor de dezvoltare pe care trebuie să-l facă România și anume interoperabilitatea sistemelor digitale adoptate la nivelul diverselor entități.

Citește și: Daniel Băluță: ”Nu trimiterii de trupe românești în Ucraina” / VIDEO

La această dezbatere a participat și Cătălin Dumitru (foto), responsabilul proiectelor Smart City din cadrul Primăriei Sectorului 4 din Capitală.

Cătălin Dumitru, Primăria Sectorului 4: „Avem aplicația unde sunt toate direcțiile integrate în același loc”

”În 2019 am început cu un program fără cozi la ghișeu. Suna foarte bine, însă era complicat să-l implementăm. Atunci, la taxe și impozite locale chiar puteai la propriu să mori, să fii călcat în picioare. Erau mii de oameni care stăteau la cozi în frig, să-și plătească taxele. De aici a început totul. A fost implementat treptat, dar și cu un pic de șoc, pentru că nu poți face schimbări fără șoc. Am fost manager în două dintre cele mai mari bănci din România, în 2010, când a fost șocul digitalizării – ne gândeam cum se vor descurca oamenii. S-au descurcat foarte bine. Ce părea imposibil s-a întâmplat într-o lună de zile. Asta se întâmplă acum, sunt milioane de tranzacții. Digitalizarea este integrată într-o aplicație unde oricine e la un click distanță pentru orice serviciu are nevoie. De asemenea, interacțiunea cu cetățeanul, sesizările, toate sunt pe platforme digitale. Timpul s-a redus cu 80-90%. Asta înseamnă digitalizare, înseamnă eficiență, înseamnă reducerea stresului. Dar nu suntem obtuzi, închiși în online, am păstrat hibrid acolo unde cetățeanul trebuie să fie auzit, audiențele de exemplu. În momentul acesta nu există «pending» (n.red. – în așteptare). Marea mea surprindere, când am venit din privat și mă așteptam cu frică să-mi văd echipa am reușit să facem toate proiectele. Lucrăm intens cu toate direcțiile din primărie pentru a aduce și alte servicii la același nivel cu digitalizarea. Sunt deja în lucru, avem aplicația unde sunt toate direcțiile integrate în același loc. Distribuția locurilor de parcare este gestionată exclusiv online, sunt peste 65.000 de locuri de parcare gestionate. Toate contractele se generează automat din sistem. Și licitațiile, și autorizațiile, toate sunt exclusiv online. În plus totul e foarte intuitiv, nu trebuie să fim experți ca să folosim procesul”, a declarat la Cătălin Dumitru în cadrul reuniunii.