Bucureștenii se află în fața unui scenariu sumbru: iarna aceasta i-ar putea găsi cu caloriferele reci în case. Compania Termoenergetica, succesoarea RADET, care se ocupă de sistemul centralizat de încălzire, este aproape de faliment. Primăria Capitalei are datorii de 800 de milioane de lei către Termoenergetica, ceea ce face imposibile investițiile în rețeaua de termoficare.
Într-o perioadă în care caniculă dă mari bătăi de cap bucureștenilor, o știre despre frig parcă mai ne răcorește sufletele. Asta ca să facem haz de necaz. Pentru că bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire ar putea avea calorifere reci la iarnă. Înființată în urmă cu trei ani, în locul falimentarei RADET, compania Termoenergetica este și ea la un pas de faliment. Primăria Capitalei are datorii de 800 de milioane de lei către firma de termoficare. Directorul companiei spune că este nevoie urgentă de bani, pentru a fi continuate investițiile în rețeaua de termoficare.
Vara fără apă caldă, iarna fără căldură
Sistemul centralizat de încălzire riscă să intre în faliment până la sosirea iernii, fapt care ar da peste cap viața a milioane de bucureșteni care ar urma să se confrunte cu o iarnă grea și cu calorifere reci. De asemenea, și lucrările au stagnat din cauza lipsei banilor – doar 10 kilometri de rețea primară și 30 de kilometri de rețea secundară. În condițiile în care toată vara au fost probleme cu apa caldă în Capitală!
Datoriile pe care Termoenergetica le-a acumulat depășesc 807 milioane de lei. Din această sumă, 307 milioane reprezintă partea Primăriei Municipiului București, iar diferența de 500 de milioane sunt banii pe care tot PMB trebuia să-i achite ca urmare a prestarii de către Termoelectrica a serviciului public.
Directorul Termoenergetica spune că o soluție ar fi ca Ministerul de Finanțe să crească plafonul de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru ca instituția să se poată împrumuta și să-și plătească datoriile. „În actualul context, Primăria, chiar dacă dorește, nu poate să se împrumute și atunci suntem într-un cerc vicios – Primăria nu se poate împrumuta, nu poate plăti, iar toate aceste datorii pun presiune pe sistemul de încălzire centralizată al Capitalei. Trebuie rezolvat în cel mai scurt timp, pentru că vara e pe sfârșite, se apropie luna octombrie, prețul gazului cunoaștem cu toții că e din ce în ce mai mare și trebuie să ne pregătim de iarnă având contracte ferme, având plățile la zi, astfel încât să nu existe riscul de sincope în aprovizionare în sezonul de iarnă”, a declarat Claudiu Crețu, director Termoenergetica, pentru Digi24.
Peste un milion și jumătate de oameni ar putea fi afectați, dacă Termoenergetica nu va mai avea fonduri ca să continue să livreze căldură și apă caldă. Pe lângă locuințe vor fi afectate spitale, școli și grădinițe.