Blocajele lui Nicușor Dan: Proiecte de miliarde de euro, pentru educație, în București, blocate de primar!

674

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la România TV, moderată de Silviu Mânăstire, au fost prezentate documente care arată cum primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a blocat mai multe proiecte esențiale de dezvoltare urbanistică și socială, cum ar fi investițiile în educație și sănătate, cu o valoare de miliarde de euro.

Conform acestora, Bucureștiul a ajuns un oraș deteriorat, neatractiv pentru investitori, în ciuda potențialului său.

Citește și: VIDEO / S-a adoptat bugetul Capitalei! Daniel Băluță i-a adresat un mesaj critic, în direct, lui Nicușor Dan

La începutul mandatului, Nicușor Dan a emis dispoziții care au dus la suspendarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire fără a respecta cadrul legal. Specialiștii în drept au explicat că suspendarea acestor acte administrative este de competența instanței de contencios administrativ, nu a primarului. Acțiunile sale ar putea constitui infracțiuni de abuz în serviciu.

De asemenea, primarul ar fi angajat avocați din bani publici pentru a ataca acte administrative emise de Consiliul General al Municipiului București, fără respectarea normelor legale. Un astfel de exemplu poate fi cel din dosarul pornit de USR și Ecocivica. Acolo, avocatul Consiliului General al Municipiului București ataca planul urbanistic zonal al sectorului 2, în timp ce în dosarul pornit de Ecopolis, același avocat angajat pentru Consiliul General, apăra documentația.

Blocaje în domeniul educațional

Aceste blocaje au avut un impact negativ semnificativ asupra dezvoltării capitalei, inclusiv în domeniul educațional. De exemplu, în sectorul 2, investițiile de aproximativ 400 de milioane de lei pentru modernizarea școlilor, liceelor și grădinițelor au fost blocate. Liceul Tehnologic I.C. Brătianu ar fi trebuit să beneficieze de 80 de milioane de lei pentru consolidare și modernizare, însă acest proiect a fost blocat timp de mai mult de 20 de luni. Se dorea adaptarea clădirii la standardele ISU, creșterea eficienței energetice, modernizarea tâmplăriei și refacerea finisajelor interioare și exterioare, deoarece clădirile construite între 1975 și 1979 nu mai făceau față standardelor impuse.

La fel, Școala Generală Nr. 145, una dintre cele mai mari din București, a avut un proiect de reabilitare de 16,5 milioane de lei înghețat încă din 2020. La Liceul Lucian Blaga, de pe Șoseaua Pantelimon, proiectul de modernizare în valoare de 10 milioane de euro a fost de asemenea suspendat.

Nici grădinițele nu au scăpat de blocaje. Sumele de 22,9 milioane de lei, respectiv 12,5 milioane de lei, alocate pentru lucrări de reabilitare și obținerea avizului de securitate la incendiu pentru grădinițele Clopoțel și Nr. 23 au fost pierdute. Astfel, numeroase lucrări de reabilitare și consolidare nu au mai avut loc, punând în pericol siguranța celor mici și irosind fonduri esențiale pentru dezvoltarea educațională. Nici la grădinițele 135, 137, 189 și 234 nu au putut fi puse în practică proiectele, iar pierderea este estimată undeva la peste 20 de milioane de lei, potrivit România TV.