Acționari ai marilor firme imobiliare, precum și oameni de afaceri cu legături în Rusia – printre sponsorii lui Nicușor Dan

2870

Nicușor Dan a ajuns recent în mijlocul unui scandal ce îl plasează în jurul unor oameni de afaceri controversați, unii dintre ei cu conexiuni cu interese de afaceri rusești. Mai precis, este vorba despre finanțarea campaniilor electorale ale edilului general în funcție de către afaceriști cu interese imobiliare sau care au legături cu personaje controversate.

Unul dintre cei șase mari sponsori ai lui Nicușor Dan, în campaniile trecute, este Horia Manda, cu afaceri în domeniul imobiliar, membru în consiliul de administrație al One United Properties.

Citește și: Buletine eliberate pentru bucureșteni și în ziua alegerilor. Anunțul Primăriei Capitalei!

Prin Axxess Capital, fondul de investiții pe care îl conduce și unde deține 68%, Manda administrează sute de milioane de euro de la Romanian-American Enterprise Fund, Emerging Europe Accession Fund și Balkan Accession Fund, potrivit informațiilor “Adevărul”. Mai mult, acesta a preluat inclusiv afaceri controversate, unele vizate de dosare penale, precum Banca Agricolă, Banca Romexterra în plin scandal de fraudă, cu Sorin Ovidiu Vântu acționar, Patria Bank și Banca Carpatica, unde Ilie Carabulea a fost anterior acționar, condamnat la 5 ani de închisoare.

Nu în ultimul rând, Manda ar fi preluat Rom Waste Solutions SRL, companie cu care Clotilde Armand a semnat contracte controversate, potrivit informațiilor din spațiul public.

Referitor la legătură cu Manda și cu sponsorizarea acordată în 2016, Nicușor Dan spunea: Horia Manda este un matematician. Îl cunosc de cel puțin 20 de ani sau 15 ani de când am organizat Școală Superioară din București. A fost unul dintre donatorii din 2016, nu cred că era în One atunci. A fost unul din donatorii din 2016. Eu nu am primit niciodata donații de la One, să fie clar. Pe domnul Manda îl cunosc. Deci din perioada 2000-2006 îl cunosc. A fost unul din sponsorii Scolii normale superioare, la care am fost în mod voluntar directorul executiv. Când mă întâlnesc evident că vorbesc cu dumnealui. Ultima oară cred că m-am întâlnit la ambasada americană sau ambasada franceză, anul trecut”.

Florin Talpeș este un alt sponsor important al lui Nicușor Dan, care ar fi finanțat, prin Softwin, Școala Normală Superioară și alte ONG-uri apropiate de actualul primar general, potrivit informațiilor “Adevărul”. Edilul Capitalei ar fi beneficiat de sprijin financiar și de la milionarul Andrei Nicolae Popovici, membru în Consiliul de directori al Fundației lui Nicolae Rațiu.

Soția lui Popovici, Alina Lykiardopol-Popovici, este membră a Asociației Orașul Verde – fondată alături de Nicușor Dan. Popovici ar fi consultant al fondului Black Sea Investment Advisors S.R.L., unde asociat principal este Matei Păun, potrivit informațiilor “Adevărul”. Fondatorii Black Sea Investment Advisors sunt Matei Păun, Arin Ion, Adrian Vasile (cu poziții anterioare la Țiriac Holdings și Rompetrol), în prezent parteneri în cadrul BAC Investments, și Cornel Fumea. În ianuarie 2019, cei patru au lansat fondul de investiții Black Sea Fund I, fond de 42,7 milioane de euro pentru achiziționarea de pachete minoritare sau majoritare la diferite companii considerate cu potențial. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, Black Sea Investment Advisors a avut în 2023 o cifră de afaceri de 3,85 milioane lei și un profit de 1,64 milioane lei.

Matei Păun este fondatorul băncii de investiții BAC Investments, cu operațiuni în România, Bulgaria, Serbia, Macedonia și Belarus.

Păun ar avea conexiuni de afaceri cu rusul Alexander Bychkov și cu grupul financiar rusesc Alpha Capital Partners, spun sursele “Adevărul”, dar și cu Jim Mellon, un investitor britanic cu legături semnificative în Federația Rusă, care este investitor în companii rusești precum Uralmash și Lukoil și partener cu foști agenți KGB.

Păun ar mai fi implicat în BAC Financial Advisory, unde ar deține 51% din acțiuni și ar fi asociat cu un cetățean belarus cu legături până la Alexandr Lukașenko. Nicușor Dan a lansat o campanie publicitară în București, derulată doar pe panourile stradale ale firmei Getica OOH SRL1, societate care ar fi avea legături cu Matei Păun. În declarațiile publice, afaceristul a negat legăturile cu societatea menționată, însă a precizat că a negociat contractului lui Nicușor Dan pentru publicitatea stradală.

Una dintre firmele la care Păun are calitatea de co-fondator – BAC Romania (Balkan Advisory Company SRL) – ar fi făcut afaceri cu societăţi din Federaţia Rusă, la cel mai înalt nivel, potrivit ziuaconstanta.ro. BAC România are birouri la București, Belgrad și Sofia. La aceeași firmă, la fel ca la Black Sea Investment Advisors, asociat este Arin Ion.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Matei Păun a negat că ar fi filorus.

„Nu am opinii pro-ruse. Nu sunt filorus… Sunt un european convins”, susținea Păun.